Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög egyetemisták világraszóló találmánya

2020. április 20. - kalimeraeger

lelegezteto.jpg

Kép: Facebook - Giorgos Patou

A vívmány a koronavírus ellen folytatott harcban is nagy segítség lehet.

Két krétai diák saját otthonában alkotta meg azt az olcsó, hordozható lélegeztetőt, amit már ki is nyomtattak 3D-ben. Sotiris Kalaitzakis és Giorgos Patou, a Hellén Mediterrán Egyetem tanulói olyan eszközt hoztak létre, melynek előállítása mindössze 70-80 euróba kerül, míg a gyógyszerészeti cégek hasonló készülékekért több száz, sőt ezer eurót kérnek el.

A két diák már felvette a kapcsolatot egy egészségügyi iskolával, hogy végezzék el az eszköz szükséges vizsgálatát. A nyomtatható orvosi lélegeztetőgép megtervezése és 3D-ben történő kinyomtatása mindössze három hetébe telt a fiúknak, az első tesztelések pedig 48 órás stabil működésről adtak tanúbizonyságot. A készülék mérete 210 x 180 x 220 mm, 12 Volt-os elemmel működtethető, így minden gond nélkül alkalmazható betegek szállításakor.

A fiatalok a jelenleg kialakult helyzeten szeretnének segíteni, hiszen rengeteg kórháznak lenne szüksége lélegeztetőgépre. Szerettek volna alkotni egy egyszerűen és gyorsan előállítható ilyen gépet, mely egyben hordozható, és persze egyáltalán nem drága. Sőt, mi több, minden egyes része nyomtatással elkészíthető, emberi beavatkozás nélkül. Az eszköz üzemeltetőjének lehetősége van szabályozni a betegnek szánt levegő erősségét, a másodpercenkénti levegők számát, és a belégzés, kilégzés szabályosságát.

Az újdonsült feltalálók máris a készülék fejlesztésén dolgoznak, hogy minél több funkciót biztosítsanak találmányuk számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8415625924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása