Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög program a "Young Champions of the Earth 2019" döntősei között

2019. július 25. - kalimeraeger

tenger_szemet.jpg

Kép: Pixabay

Manapság egyre több fórumon olvashatunk a környezetszennyezés okozta globális problémákról, s egyre több helyen szembesülhetünk magunk is azzal, hogy szemét borítja a tájat, amerre járunk.

Sajnos nem kivételek ez alól a tengerek sem, egyre több katasztrófát okoz a tengerbe dobott hulladék, nem ritkán óriási fájdalmat és szenvedést okozva az ebbe beakadó vagy azt elfogyasztó tengeri élőlényeknek, melyek ennek következtében akár el is pusztulhatnak.

Sokan, sokféleképpen próbálják a figyelmet felhívni erre a problémára, ám a görög Enaleia cég egyedülálló módot választott: havonta 200 euróval honorálja, ha a görög halászok a kifogott szemetet nem dobják vissza a tengerbe, hanem összegyűjtve leadják azt.

A vállalkozás vezetője, Eleftherios Arapakis elmondta, hogy az ötletet egy, a tengerben frissen talált kólás doboz adta, melynek szavatossága 1987-ben járt le. Arapakis-t sokkolta a tény, hogy a doboz több, mint 30 éve hánykolódott a vízben, de az is, hogy senkinek nem jutott eszébe, hogy kiemelje onnan. A férfit az sem érdekli, hogy a halászok csak a pénz miatt kezdtek szemétgyűjtésbe, a hangsúly a vizek szemétmentesítésén van.

Görög halászok már régóta panaszkodnak arról, hogy hálójukban sokszor több a szemét, mint a kifogott hal, pedig egyre több lehetőség rejlik a szemét újrahasznosításában: a köteleket, hálókat és a műanyagot is új életre lehet kelteni, népszerűek például az így készült ruhák, sportcipők.

Az ENSZ környezetvédelmi szervezete a programot olyan jó ötletnek találta, hogy az bekerült a Young Champions of the Earth (a Föld fiatal bajnokai 2019) verseny döntősei közé, remélve, hogy több igazán gazdag vállalat követi Arapakis példáját, és motiválja akár egy kis pénzzel a tengerek megtisztítását.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9814980448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása