Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Egy görög sziget, melyet kevesen ismernek

Miliosz Katalin írása

2019. január 31. - kalimeraeger

folegandros_1.jpgKeresed a kevésbé feltérképezett helyeket? Vonz az autentikus báj? Szeretnéd elkerülni a turisták tömegét? Akkor mutatunk neked egy tökéletes célpontot!

Egyvalamit azonban nem árt előre leszögezni: a parányi sziget nem a féktelen bulikról szól, így aki erre vágyik, nem csalódik, ha inkább ITT, ITT vagy esetleg ITT keresgél.

Folegandros délnyugati szomszédjának, Santorininek sok mindenben a tökéletes ellentéte: a nyaralók serege helyett békés helyiekkel találkozhatunk, a zsúfolt terek helyett csendes kis utcákon sétálhatunk, a tömött strandok helyett pedig szinte néptelen partszakaszokon süttethetjük a hasunkat. Fehérre meszelt házai, isteni ételei, mesés környezete és a hamisítatlan kikládi hangulata miatt méltán az egyik legszebb görög sziget.

Annak ellenére, hogy Folegandros viszonylag szerényen meghúzódik a háttérben, teljes készültséggel várja a vendégeket. Ugyan mindössze 3 apró falvacska és benne csupán 650 lakó jelenti a teljes népességet, bőven akadnak szálláshelyek és tavernák, ahol a messziről jöttek igazán elmerülhetnek a világhírű görög vendégszeretetben.

folegandros_2.jpgA sziget egyik legkönnyebben megközelíthető strandja az Agkali beach, de aki nem retten meg egy kis sétától, innen 20 perc gyaloglásra megmártózhat az Agios Nikolaost nyaldosó kristálytiszta hullámokban is. Hajóval megközelíthető Ambeli és Livadi is, itt azonban az út előtt érdemes ránézni a szél irányára és erősségére, mert különösen augusztusban viszonylag szeszélyesek a fuvallatok.

A csepp sziget látnivalói közé tartoznak a Panagia és a Deutera Parousia templomok. Az előbbi egy hajdani női kolostor, valamint imahely: nagyon erős szél idején itt gyűltek össze a helyiek, hogy jó időért imádkozzanak. Utóbbi Folegandros legmagasabb pontján található, ahonnan a naplemente kihagyhatatlan. Hajókirándulás alkalmával bekukkanthatunk a Hrysospilia barlangba, amely 10 méterrel a tengerszint felett, a Palaiokastro-hegyben bújik meg. Megéri felsétálni Hora várába, mely hosszú évszázadokon át őrködött a sziget felett.

És hogy hol ehettek valami finomat? Bárhol! Sok taverna a tulajdonosa nevét viseli, friss alapanyagokból és hagyományos receptek alapján főznek, sütnek. Ha valahol, itt igazán nehéz mértéket tartani.

Fotók: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6114601176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása