Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Mykonos, a malmok földje

Miliosz Katalin írása

2017. december 19. - kalimeraeger

Ha már kaland és szabadság, biztos, hogy könnyűszerrel találunk Görögországban megfelelő helyet ezek megélésére. Van azonban egy sziget, ami messze földön erről ismert: csapjunk egy óriási bulit Mykonos szigetén!

mykonos1.jpg

A Kikládok ezen tagja méltán nőtte ki magát hatalmas turistaparadicsommá. A sziget önmaga ugyan nem nagy, jellegzetes szélmalmairól, kristálytiszta vizéről, kimeríthetetlen szórakozási lehetőségeiről, pezsgő éjszakai életéről azonban világszerte ismert.

A nevét a mitológia szerint Apollón leszármazottjáról kapó földdarabka, Zeusz és a titánok csatájának helyszíne saját repülőtérrel rendelkezik.

petros_mykonos.jpg

Az azonos nevű, de a helyiek által csak Horának nevezett, nyugati parton fekvő főváros mindegyik település közül a legforgalmasabb. Szerencsére a szigorú építkezési szabályoknak köszönhetően a boltokkal, tavernákkal zsúfolt utcák nem veszítették el kikládi jellegüket. Vessük be magunkat a szűk kis utcácskák közé, ahol a fehérre meszelt kis házak festett ablakaikkal, különleges macskaköveikkel és gyönyörű virágaikkal minden sarkon egy képeslapot idéznek. A partra leérve szembetalálkozhatunk a sziget jelképeivé vált, XVI. századból származó szélmalmokkal. Innen remek rálátás nyílik az ún. Kis Velencére, mely falai és gyönyörűen festett fa loggiái falként állnak a tenger és a szárazföld között. Ha erre sétálunk, hatalmas hullámokkal találkozhatunk, így ajánlatos megvárni azt a pár másodperces szünetet, mikor esélyünk van átszökkeni egyik faltól a másikig anélkül, hogy egy jó adag tengervíz landoljon a nyakunkban. Este mindenképpen időzzünk a kivilágított tengerparton, ahol a rózsaszínes-kék színű ég az ott horgonyzó hajók háttere.

panagia_paraportiani_mykonos.jpgA kultúrára éhezők információéhségüket több múzeumban is kielégíthetik. Az Archeológiai Múzeum gyűjteménye elsősorban a Delos-ról, Reniából és Mykonos-ról származó leletekből áll. A fővárosban található még az Égei Tengerészeti Múzeum, ahol a régi korok hajózási szokásai elevenednek meg előttünk. Meglátogathatjuk még a Folklór-, illetve a Mezőgazdasági Múzeumot is. A város egyéb látnivalói közé tartozik a Panagia Paraportiani (fotó: Pinterest), a bizánci templom, mely a sziget összes ilyen jellegű épülete közül a legszebb.

Pénzköltésre számtalan lehetőségünk nyílik, nemcsak a fővárosban: Mykonos ugyanis azon túl, hogy a Kikládok egyik legkisebb szigete, az egyik legdrágább görög földdarabka is.

A már említett kis terület miatt megéri autót vagy motort bérelni, és azzal bejárni a környéket. Ügyeljünk azonban a parkolásra, mely a fővárosban például csak a város szélén megengedett. Ha taxit szeretnénk hívni, tartsuk észben, hogy az egész szigeten mindössze 30 taxi lelhető fel, ezért lehetséges, hogy hosszabb ideig kell rá várni.

Egyetlen belföldi falucska található meg errefelé: Ano Mera. Tavernákban itt sincs hiány, a település nevezetessége pedig az 1542-ben épített Panagia Tourliani kolostor.

Barangoljuk be a többi falvacskát is, látogassunk el Agios Ioannis-ba, mely utcái a Shirley Valentine című filmből lehetnek ismerősek.

ornos_mykonos.jpgAgios Stefanosban minden a turisták rendelkezésére áll, hotelektől kezdve éttermeken és tavernákon át egészen a kávézókig. Hasonlóan népszerű központ Platys Gialos, ahol halászhajókkal szállítják a kirándulókat a déli fürdőhelyekre. Ha Ornos-on (fotó: Pinterest) járunk, hasonlóan megkapunk mindent, ami a kellemes ott tartózkodásunkhoz szükséges. A fővároson kívül a másik kikötő Tourlos, ahol a halászhajóktól egészen a luxusjachtokig mindenféle vízi közlekedésre alkalmas járműt találhatunk.

A sziget gyönyörű partjairől, fürdőhelyeiről is ismert. A déli Kalamopodi, Plintri és Elia a legnépszerűbbek, ahol a monokinis strandolók is gyakoriak. Zavartalanabb fürdőzésre van lehetőség a sziget keleti részén. Az északi partoknál a kedvező hullámok lehetővé teszik olyan vízi sportok űzését, mint a szörfözés.

De ne feledkezzünk meg Petros-ról, a pelikánról (fotó: Pinterest), Mykonos városának hírességéről, mely lassan a sziget szimbólumává nőtte ki magát. Története az 1950-es években kezdődött, mikor egy helyi halász sebesülten talált rá, a madár pedig felgyógyulása után nem vett búcsút Mykonos-tól. 1985-ben azonban egy autós ütközésben halálát lelte. Hiányát a helyiek egy másik pelikánnal próbálták pótolni, ma pedig már 3 ilyen madár él a szigeten.

Semmiképp ne távozzunk innen anélkül, hogy nem tettünk egy kiruccanást a kb. 2 km-re fekvő, UNESCO világörökség részévé nyilvánított, lakatlan Delos szigetén!

És persze ha már kinézelődtük és fürdőztük magunkat, fogyasszunk el egy hamisítatlan vacsorát, vessük bele magunkat az éjszakába; számtalan bár, klub és diszkó gondoskodik arról, hogy egy percig se unatkozzunk!

Aki Mykonos-on nyaral, garantáltan feltöltődve jön haza. Az élmények, a festői táj, a gyönyörű strandok, a finomabbnál-finomabb ételek és italok azonban nem lennének teljesek a hamisítatlan mykonos-i hangulat nélkül. A hangulat, ami este, a Boni malom alatt ücsörögve hatalmába kerít: annyira jó itt lenni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6513512437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása