Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

6 szabály a tökéletes fetához

2018. december 12. - kalimeraeger

Sokan, sokféleképpen próbálták utánozni a görög feta sajtot, halovány krémfehérsajt változatukat világszerte sokáig árusították. 2005-ben aztán eredetvédelemmel látták el, mégis sok helyen találhatunk olyan sajtot, melynek semmi köze az eredetihez, mégis fetának nevezik.

feta_1.jpg

Fotó: Pixabay

Hogy ne essünk abba a csapdába, hogy valami egészen mást veszünk feta helyett, álljon itt 6 szabály, melyek elvezetnek a tökéletes fetához.

1. szabály: A fetasajt görög

Nincs mit tenni, az eredetvédelem óta senki más nem használhatja a fetasajt elnevezést, tehát a sajtnak, melyet fetaként árusítanak, mindenképpen Görögországból kell származnia.

2. szabály: Nem mindegy a tej

Az igazi fetasajt juhtejből vagy juhtej és kecsketej keverékéből (utóbbi maximum 30%) készül. Nem tartalmazhat más tejet, tehéntejet sem, ugyanis a tehéntej olyan tulajdonságokkal bír, melyek a sajt állagát megváltoztatják, savanyú és cseppet sem kellemes utóízt kölcsönözve neki.

3. szabály: Kóstolj!

Ha megvan a lehetőséged arra, hogy megkóstold a fetát, mielőtt megvásárolod, tedd azt! Ha a feta textúráját vesszük alapul, kemény, félkemény és lágyabb változatot ismerünk, íze számos dologtól függ, még attól is, hogy a juhok, illetve kecskék mit fogyasztottak a fejés előtt. Sok görögnek megvan a kedvenc fetamárkája, amit előszeretettel fogyaszt minden egyes nap.

4. szabály: A fehér az igazi

A fetasajt fehér színű, ha már egy kicsit sárgás akkor vagy romlott, vagy sokat volt a szabad levegőn. Legyünk óvatosak!

5. szabály: Testes íz

Az igazi fetának testes íze van, ha már valamilyen utóízt érzünk, esetleg a feta kesernyés vagy túl savanyú, biztosak lehetünk benne, hogy nem igaziról van szó.

6. szabály: A felszín is árulkodik

Az igazi feta felszínén apró lyukakat találhatunk, többek között ez az az ismérv, ami a lyukmentes krémfehérsajttól a legkönnyebben megkülönbözteti (a krémfehérsajt kenhető állagán kívül).

Ha ennél egy finom feta mousse-t, IDE KATTINTVA olvashatsz receptet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1714474782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása