Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A Tsantalis, a történelmi görög borászat csődeljárást kezdeményezett

2024. augusztus 23. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

A Tsantalis történelmi görög borászat csődeljárást kezdeményezett a thessaloniki bíróságon, a tárgyalást október 11-re tűzték ki. A vállalat a kifizetések szüneteltetésének időpontját is kéri.

A dolgozók szakszervezetének elnöke, Sakis Kaligas hangsúlyozta, hogy a Tsantalis 2023 augusztusától leállította termelését. A vállalat történetében először fordult elő, hogy nem szüretelték le a szőlőt, így nem tudták palackozni és forgalmazni az új termésből származó termékeket.

A vállalat tartós pénzügyi problémákkal küzd, annak ellenére, hogy összehangolt erőfeszítéseket tett a fennmaradásának biztosítására és a befektetők bevonására.

A Tsantali család 1890 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, valamint tsipura és ouzo lepárlásával. Az alapító Evaggelos Tsantalis 1913-ban született Sidirohori régióban, Kelet-Trákia prefektúrájában. Mindössze kilenc éves volt, amikor családja Serres-ben telepedett le, ahol 1938-ban megalapította első borászatát. 1945-ben Thessaloniki városába költözött, és ouzo lepárlóüzemet alapított, majd 1970-ben Naussában további borászatot hozott létre,

A Tsantalis borok első exportjára 1962-ben került sor, 7 évvel később pedig megkezdődött az Agioreitikos Szőlőbirtok újjáélesztése. Szájról szájra kezdett terjedni a hír, így a kereskedők mindenhonnan érkeztek, hogy megvásárolják a család borát és tsipouroját. 1975-ben piacra dobták az Agioritikos bort, 1983-ban pedig a Makedonikos bor hatalmas kereskedelmi sikert aratott.

A Tsantalis borászat tulajdonában lévő szőlőültetvények a halkidiki Agios Pavlos, az athos-i Metohi Hromitsa, a trákiai Maroneia, az olimposzi Rapsani és Naoussa régiókban helyezkedtek el.

1991-ben Tsantalis átvette a Rapsani borászatot, amely addig a mezőgazdasági minisztériumhoz tartozott, és az Olimposz mitikus hegyén új lapot kezdtek írni a görögországi borok történetében.

Egy évvel a trákiai Maroneiában található történelmi szőlőültetvény 1995-ös újjáélesztése után a Tsantali szőlőültetvények művelése az uniós szabványnak megfelelő „ökológiai módszerekkel” kezdődött.

A Tsantali borászat a görög borok legnagyobb exportőrei közé tartozik, a világ 50 országában van jelen.

A család harmadik generációja 2023-ig a hagyományos elvek és a család titkos receptje szerint magas minőségű borokat, ouzót és tsipourot készített.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7318472321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása