Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hamarabb számítanak tüzekre Görögországban

2024. április 08. - kalimeraeger

tuz_u.jpg

Kép: Pixabay

A már március végén 30 Celsius-fokot is elérő hőmérséklet közepette máris nagy erdőtüzekre számítanak, holott az előző évek statisztikái szerint ezek még hetekkel később kezdődnének el.

Egy 12. századi kolostor Athén közelében április 4-én, csütörtökön, tűzoltási gyakorlatnak adott otthont, amelynek során egy erdőtűz szimulációját hozták létre, amely csapdába ejtette a papságot és egy keresztelőn részt vevő csoportot.

Az önkéntesek és a tűzoltók gyorsan biztonságba helyezték az "áldozatokat" a vörös füstfelhőkön keresztül, miközben egy fölöttük zúgó drón élő videót küldött a mentésről egy nemzeti koordinációs központba.

A keresztelőn a tűzoltóság és a regionális hatóság által erre a napra felbérelt színészek játszottak, és füstfáklyákkal teremtettek tűzszerű körülményeket. A gyakorlatot, valamint több, ebben a hónapban tartandó rutint a május 1-jén hivatalosan is kezdődő tűzoltószezon előtt fokozott sürgősséggel hajtották végre.

A hőmérséklet március vége felé elérte a 30 Celsius-fokot, és már hetekkel korábban kitörtek a hatalmas erdőtüzek, mint ahogyan az várható volt.

"Az éghajlat miatt megváltoztak a körülmények. A természetben most minden száraz, és nagyon könnyen lángra kap. Fel kell tehát készülnünk" - mondta Loukia Kefalogianni, a főváros észak-attikai régiójának regionális önkormányzati helyettese.

Az erdőtüzek megnövekedett kockázatának jobb kezelése érdekében Görögország felgyorsítja egy 2,1 milliárd eurós program megvalósítását, amelynek célja a víztartályok korszerűsítése és egy mesterséges intelligencia által vezérelt érzékelőhálózat létrehozása a füst korai fázisban történő észlelésére. Az új berendezések szállítása azonban csak jövőre kezdődik, így a tervezőknek alternatívákat kell találniuk a reagálási idő csökkentésére.

Rövid távon a hatóságok egy sor megelőző intézkedésben, rugalmasabb közigazgatásban, jobb ügynökségek közötti együttműködésben - beleértve a helyi önkormányzatokat és a hadsereget - és még több fúrásban bíznak, mielőtt a forró nyári hónapok elkezdődnek.

"A maihoz hasonló gyakorlatok nagyon-nagyon hasznosak, mert az összes ügynökség kommunikál egymással és együttműködik, hogy nagyobb léptékben jobb eredményeket érjünk el" - mondta az Independentnek Hristos Symiakakis, a régió tűzoltóparancsnokának helyettese.

Görögország tavaly nyáron ismét az európai tűzvészek középpontjába került, az Európai Unió eddigi legpusztítóbb ilyen jellegű katasztrófájával. A tüzek tavaly becslések szerint 1750 négyzetkilométert (675 négyzetmérföldet) emésztettek fel. Az országba hét új, kanadai gyártmányú DHC-515 típusú tűzoltó repülőgép szállítása 2027-ben kezdődik meg, amely része egy hat tagállam által leadott szélesebb körű európai uniós megrendelésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9018375345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása