Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Zakynthos Navagio strandjának jövője bizonytalan a hajóroncs pusztulása miatt

2024. március 20. - kalimeraeger

zakynthos_4_pb_2.jpg

Kép: Pixabay

Egyre több a kérdés az idegenforgalom számára oly fontos hajóroncs állapotával kapcsolatban, akadémikusok és helyi politikusok sürgős intézkedéseket követelnek a látványosság megőrzése érdekében.

Néhány nappal ezelőtt Zakynthos új polgármestere, Giorgos Stasinopoulos memorandumot nyújtott be, amelyben miniszteri határozatot kért, hogy a tengerparti zóna és a Navagio tágabb területének, előpartjainak kezelése kerüljön át az Idegenforgalmi Minisztériumtól Zakynthos önkormányzatához.

A helyi médiának nyilatkozva Stasinopoulos elmondta: "A hajóért felelős személyt ki kell jelölni, mert jelenleg nincs ilyen személy. Ha valami történik, senkit sem fognak felelősségre vonni a kárért, amelyet nemcsak itt Zakynthos-on, hanem az egész országban elszenvedünk. Nyáron legalább 1,5 millió turista érkezik, hogy megnézze a hajóroncsot. Gondoljunk arra, hogy lehet, hogy nem jönnek el, mert nem lesz hajó, amit megnézhetnének".

Efthymios Lekkas professzornak, az Athéni Nemzeti és Kapodisztrian Egyetem geológiai és geokörnyezeti tanszéke elnökének azonban aggályai vannak a strand megmentésével kapcsolatban.

"A hajó mólót hozott létre, amely megakadályozta, hogy a homok a tengerfenékre kerüljön. Így négy-öt év alatt megnőtt a strand, és kialakult a terület mai állapota. Ha a hajó megsemmisül, a terület el fogja nyerni a korábbi állapotokat, és nem lesz strand" - jelentette ki egy nemrégiben adott interjúban.

Lekkas biztonsági okokból javasolja a strand lezárását a nyilvánosság elől.

A Panagiotis hajó roncsa 1980 októbere óta van a parton, a hajó akkor futott zátonyra. Jelenleg félig a homokba temetkezett, a hajótest súlyosan megsérült, és számos darabját elvitte a tenger.

A Navagio strandot és a hajóroncsot 2018-ban ideiglenesen lezárták a látogatók elől, miután egy 6,8-as erősségű földrengés után felülről leomlott egy szikla. 2022 szeptemberében egy 5,4-es földrengést követően földcsuszamlás volt a területen.

A THEMA görög hírportál szerint Zakynthos-on tanulmányt készítenek arról, hogy mit kellene tenni a hajó megmaradt darabjaival. "Jelenleg az az elsődleges célunk, hogy mindent megmentsünk a hajóból, amit csak lehet. A nyári szezonnak el kell telnie, mielőtt bármilyen munkát elvégezhetnénk. Természetesen, amit a nyári szezonban nézni fogunk, az a turisták biztonsága."  - mondta a polgármester a hírportálnak.

"A látogatók védelme érdekében a strand továbbra is zárva marad, és csak a hajók számára lesz nyitva. De annyi éven át, amíg a turisták számára hozzáférhető volt, ők sajnos felszálltak a hajóra, darabokat vettek szuvenírnek, fényképeket készítettek, majd távoztak, és a közeli strandokra mentek fürdeni."

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9118358833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása