Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Több mint 32 millió turista látogatott Görögországba 2023-ban

2024. február 29. - kalimeraeger

kreta_5_pb_1.jpg

Kép: Pixabay

A Görög Nemzeti Bank (BoG) frissen közzétett adatai szerint 2023-ban több mint 32 millió turista látogatott Görögországba, ami nagyjából 20,5 milliárd eurós bevételt eredményezett.

Az utazási bevételek 15,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022-ben - közölte a BoG.

Ebben jelentős szerepet játszik az Európai Unió országainak lakosaiból származó bevételek növekedése, amely több mint 11 milliárd eurót tett ki, valamint a nem uniós országokból érkező turisták számának növekedése, amely 8,5 milliárd eurót jelentett.

A jelentés szerint az euróövezeten kívüli országok lakosaitól származó bevételek 9 milliárd eurót tettek ki, ami 12,4 százalékos növekedést jelent, míg az euróövezeten kívüli uniós országok lakosaitól származó bevételek 7,8 százalékos növekedést mutattak, és valamivel több mint 2 milliárd euró összegűek.

A német látogatók 3,5 milliárd euróval járultak hozzá a bevételhez, ami 9,5 százalékos növekedést jelent, a francia turisták pedig 1,4 milliárd eurót költöttek itt, ami 11,6 százalékos növekedést eredményezett.

Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Királyság 3,3 milliárd euróval (5,8 százalékos növekedés), az Egyesült Államok pedig 1,3 milliárd euróval (14 százalékos növekedés) járult hozzá az eredményhez.

Az Oroszországból származó bevétel érthető módon 20,8 százalékkal csökkent, de 32,8 millió eurót hozott a görög konyhára.

Az utazási forgalom 17,6 százalékkal, 32,7 millió turistára nőtt a 2022-es 27,8 millió turistához képest.

A repülőtereken átmenő forgalom 12,7 százalékkal, míg a közúti határállomásokon átmenő forgalom 34,9 százalékkal nőtt. Az uniós országokból érkező utazási forgalom 19,6 millió utazót tett ki, ami 15,6 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest, míg az EU-n kívüli országokból érkező utazási forgalom 20,8 százalékkal nőtt, és 13 millió utazót jelentett.

Az euróövezet országaiból érkező utazási forgalom 11,5 százalékkal nőtt, ahogy az euróövezeten kívüli országokból érkező forgalom is, amely 24,4 százalékkal emelkedett.

A Németországból érkező turistaforgalom 9,5 százalékkal nőtt és elérte a 4,7 millió utast, míg a Franciaországból érkező forgalom 4,2 százalékkal emelkedett és elérte az 1,831 millió utast.

Ami az EU-n kívüli országokat illeti, az Egyesült Királyságból érkező utazási forgalom 2,4 százalékkal, 4,5 millió utazóra nőtt. Az Egyesült Államokból a forgalom 29,2 százalékos növekedést ért el, konkrétan 1,4 millió utazót.

Görögország 2024-ben új turisztikai rekordév elé néz, állítják az iparági tisztviselők, ezzel a korai foglalásokra utalnak.

A légitársasági foglalások jelenlegi pályája - amely magában foglalja mind az eladott jegyeket, mind a légitársaságok által a következő szezonra kiosztott helyeket - azt jelzi, hogy a 2023-ban elért figyelemre méltó csúcsokhoz képest 2024-ben akár 10 százalékkal is megugorhat a turizmus.

"Görögország minden idők legmagasabb teljesítménye felé tart 2024-ben" - mondta Aage Dünhaupt, a TUI turisztikai csoport kommunikációs vezetője az Athén-Macedón Hírügynökségnek (AMNA).

Kiemelte, hogy Kréta, Rodosz és Kos továbbra is a legjobb úti célok a társaság ügyfelei számára, amely idén minden korábbi évnél előbb kezdi meg a nyári szezont Görögországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1118342735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása