Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög bougatsa a világ legjobb reggelijei közé tartozik

2024. február 22. - kalimeraeger

bougatsa_ap_1.jpg

Kép: Akis Petretzikis

A görög bougatsa a TasteAtlas által a héten összeállított értékelés szerint a negyedik legjobb reggeli a világon.

A TasteAtlas a hagyományos ételekkel foglalkozó, élményt nyújtó online útikalauz, amely autentikus recepteket, ételkritikusok véleményeit és a népszerű alapanyagokról és ételekről szóló kutatási cikkeket gyűjti össze.

A bougatsa egy hagyományos, rusztikus görög pite, amely búzadarapudingból készült töltelékkel rétegezett tésztából áll, bár vannak darált húsos vagy sajtos változatai is.

Néhány közösségi média felhasználó kifogásolja a TasteAtlas állítását, miszerint az étel az oszmán pogatsa szóból származik, amely egy sajttal töltött pitét jelöl. "A név a bizánci görög πογάτσα (pogátsa) szóból származik, az ókori római pānis focāciusból. Semmi oszmán nincs ebben az ételben" - írja egy felhasználó az X-en (korábbi nevén a Twitteren).

A bougatsa megtalálható természetesen Thessalonikiben, a görög édességek fővárosában is, valamint Észak-Görögország közép-macedóniai régiójában, különösen Serres városában, ahová a 20. században a Konstantinápolyból érkező görög menekültek vitték.

A bougatsa íze Görögország egyes régióiban eltérő. A veriai bougatsa például nagyon édes és krémes, míg Thessalonikiben ropogós és nem annyira édes, Krétán, Hania-ban pedig helyi mizithra sajtból készül, és cukorral hintik meg.

Az egyik Thessalonikiben található desszertbolt nemrégiben egy új csavart adott ennek az ételnek: bougatsa ízű fagylaltot készített!

A TasteAtlas szerint a világ legjobb reggelije 2023-ban a horvátországi komplet lepinja, amelyet a malajziai roti canai és a brazil pão de queijo követ.

December elején a TasteAtlas a görög konyhát a világ harmadik legjobb konyhájának rangsorolta. Összesen 395 205 (271 819 érvényes) ételértékelést és 115 660 (80 863 érvényes) élelmiszertermék-értékelést rögzítettek. Ezen értékelések alapján minden egyes konyha esetében kivonták a legjobb 50 élelmiszeripari terméket, és az egyes országok legjobbra értékelt ételeinek és élelmiszeripari termékeinek átlagos értékelései alapján rangsorolták a világ legjobbra értékelt konyháit.

Olaszország és Japán azonos átlagértékelést kapott, de Olaszország idén is az első helyre került, mivel a legjobbnak ítélt ételét, a pizzát magasabbra értékelték. A harmadik legjobban értékelt konyha a görög, amelyet a portugál és a kínai követ az ötödik helyen.

Ha elkészítenétek a bougatsát, IDE KATTINTVA találtok hozzá receptet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8118336083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása