Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

20 lenyűgöző tény Görögországról - 2. rész

2024. január 26. - kalimeraeger

kastoria_3_pb.jpg

Kép: Pixabay

Mindenki tudja, hogy Hellász a nyugati civilizáció bölcsője, a demokrácia szülőhelye, lenyűgözően szép tengerpartja van, és hogy a függetlenség napja március 25-e. Vannak azonban olyan tények, amelyekkel nincs mindenki tisztában. Nézzünk pár ilyet!

  1. A Földön bányászott márvány körülbelül 7 százaléka Hellászból származik.
  2. Az 1950-es években a görögök mindössze 30 százaléka tudott írni és olvasni. Ma az írástudatlanok aránya mindössze 5%.
  3. Görögország a harmadik helyen áll a világon az olívaolaj-előállításbann. Az olajfák termesztése itt az ókorban kezdődött. Vannak olyan példányok is, amelyekről ismert, hogy a tizenharmadik században ültették őket, és még mindig hoznak termést.
  4. Annak ellenére, hogy Hellászt a tenger veszi körül, az ország 80 százaléka hegyvidék. Az ország sajátos geomorfológiája miatt egyetlen hajózható folyója sincs.
  5. A világon több mint tizenkét millió ember beszél görögül. Tízmillió görög, körülbelül egymillió ciprusi és további egymillió fős diaszpóra él külföldön, főleg az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az EU országaiban.

Sorozatunk első részét IDE KATTINTVA találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4018311989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása