Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Áttelepítik az elárasztott thesszáliai falut

2023. december 11. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

A közép-görögországi Thesszáliában található Metamorfosi falut, amelyet szeptemberben elárasztott a víz, egy új, magasabb fekvésű településre költöztetik, jelentette be pénteken Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök.

A kis görög falu lakói már megszavazták, hogy segítséget kérnek az áttelepüléshez. Metamorfosi - amelyet 1953-ban és 1994-ben is elárasztott a víz - majdnem eltűnt a hullámok alatt, amikor a Földközi-tengeren pusztítást hozó Daniel vihar szeptember 4-7. között lecsapott a thesszáliai régióra, és beltengerré változtatta azt. Tizenhat ember vesztette életét a tragédia folytán.

A faluba látogatva Mistotakis elmondta, hogy miután konzultált a helyiekkel, akik demokratikus eljárások útján döntöttek az áttelepülésről, elköteleződött amellett, hogy "egy új Metamorfosi-t építsen egy olyan területen, amelyet már meghatároztak, és amelynek alkalmasságát azonnal tanulmányozni fogják".

Kifejezte meggyőződését, hogy a folyamat nagyon gyorsan haladhat, és "végleges megoldást nyújthat egy olyan falu áttelepítésére, amely állandóan a vihar kereszttüzében van az éghajlati válság miatt, amely egyre rosszabbá és súlyosabbá válhat".

A miniszterelnök biztosította a falusiakat, hogy a kormánynak nem áll szándékában kisajátítani a lakosok tulajdonát. 

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a közeli Vlohos falu lakói, akiket szintén súlyosan érintett az árvíz, hasonló döntést hoznak. ".

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3118278927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása