Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Egy birkacsorda 100 kg kannabiszt fogyasztott el Görögországban

2023. szeptember 25. - kalimeraeger

birkak_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A görögországi Thesszália félig elárasztott síkságán legelésző birkacsorda "megszállt" egy gyógyászati kannabiszt termesztő üvegházat, és mintegy száz kilogrammot evett meg - állítják a jelentések.

Az incidens a magnéziai Almyros városának közelében történt a TheNewspaper.gr honlap tudósítása szerint.

Mivel a görögországi birkák furcsa viselkedést tanúsítottak, röviddel a legeltetés után a pásztor rájött, hogy a jószágok megették a kannabisztermés nagy részét.

Az üvegház tulajdonosa látta, hogy a növények megmaradt példányait, amelyet a Daniel vihar már erősen megrongált, most a birkák fogyasztották el, akik az áradások miatt nehezen találtak friss füvet.

"Nem tudom, hogy nevessek vagy sírjak" - mondta a TheNewspaper.gr honlapnak. "Megvolt a hőhullám, és rengeteg termést veszítettünk. Volt az árvíz, szinte mindent elvesztettünk. És most ez... A csorda bement az üvegházba, és megette, ami megmaradt. Őszintén szólva nem tudom, mit mondjak."

A gyógyszeripari kannabiszba történő befektetések az elmúlt években fellendültek Görögországban. Bár kezdetben sok görög gazdálkodó "kiváró" hozzáállást tanúsított a kannabisz termesztésével kapcsolatban, hamarosan világossá vált, hogy termesztése számos, a gazdák előtt álló problémát megoldana. 2023 januárjában a Korinthosz melletti Examilia településen felavatták Görögország első gyógyászati kannabisztermelő üzemét.

Az izraeli székhelyű Tikun Olam leányvállalatának, a Tikun Europe-nak a beruházását az akkori görög fejlesztési és beruházási miniszter, Adonis Georgiadis üdvözölte, aki akkor azt mondta, hogy ez "egy olyan termék, amelyet egész Európában értékesíteni tudunk majd, mert ez a gyár hatalmas exportot tud végezni minden nagyobb országba a kontinensen".

A birkák sok más állathoz hasonlóan sokat szenvedtek a nemrégiben Görögország középső részén pusztító árvizek miatt. Több mint százezer állat pusztult el a Thesszáliát és Közép-Görögország egyes részeit sújtó viharok következtében, és Tyrnavos polgármestere, Yiannis Kokouras megjegyezte, hogy "ha nem érkezik azonnali segítség az állatok takarmányozásában, akkor a katasztrófát túlélő állomány éhen fog halni".

Az árvíz nemcsak a régió, hanem az egész ország számára hatalmas csapást mért az állatállományra és a mezőgazdasági termelésre.

"Nagy állategységek vesztek el, és sajnos ez a termelési folyamatok időszaka. A vidéki és az országutak tönkrementek. Több ezer hektárnyi mezőgazdasági terület áll tonnányi víz alatt" - tette hozzá Kokouras.

A Görögország kenyeres kosarának tekintett Thesszália mezőgazdaságát tönkretették a közelmúltban bekövetkezett áradások, amelyek 17 ember halálát okozták. A becslések szerint a görögországi régióban a gyapottermés csaknem 70 százaléka károsodott. A Thesszália síksága fölött elterülő Pelion-hegy lejtőin élő gazdák azt mondják, hogy az árvíz miatt több millió eurós kár érte az almatermésüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4418222017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása