Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Károly király görög zászlós nyakkendőt viselt az angol miniszterelnökkel való találkozójakor

2023. december 05. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Károly királyt nemrégiben görög zászlós nyakkendőben látták a dubaji COP28 csúcstalálkozón. A gesztusra a brit miniszterelnök, Rishi Sunak és a görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis között a Parthenon-szobrokkal kapcsolatban nemrégiben kialakult nézeteltérések közepette került sor.

Károly király a nyakkendője mellett egy hozzá illő zsebkendőt is viselt, amikor beszédet mondott a csúcstalálkozó küldöttjei előtt, akik a világ minden tájáról érkeztek ide. 

A gesztus az Athén és a Downing Street között a Parthenon szobrai, az Elgin márványok (más néven a Parthenon szobrok) miatt kirobbant nagy horderejű diplomáciai vitát követte. Sunak azzal vádolta Görögországot, hogy a közelmúltban egy diplomáciai vita és a Mitsotakis-szal való találkozó utolsó pillanatban történő lemondása során "nagyképűsködött" a Parthenon-szobrok ügyében. A Downing Street azt állította, hogy a görög miniszterelnök megszegte azt a megállapodást, hogy nem tér vissza az ügyre. "Egyértelmű volt, hogy a találkozó célja nem a jövőre vonatkozó érdemi kérdések megvitatása volt, hanem inkább a nagyzolás és a múltbeli kérdések újratárgyalása" - állította akkor Sunak.

Pénteken a brit miniszterelnök visszautasította a British Museum elnöke, George Osborne vádját, miszerint "hisztit" csapott a leletek miatt.

Károly király, akinek néhai édesapja, Fülöp herceg Görögországból származott, a feltételezések szerint ezzel a gesztussal finoman "nyilvánvaló üzenetet" közvetített, amit a görög és a brit média egyaránt úgy értelmezett, mint Görögország e kulturális műtárgyakkal kapcsolatos álláspontjának lehetséges támogatását.

A csúcstalálkozón Károly király beszéde a környezetvédelmi napirendnek szólt, különös tekintettel a sürgős éghajlatvédelmi intézkedésekre. Az uralkodó megjegyzései hangsúlyozták, hogy azonnali intézkedések nélkül a világ gazdasága és túlélőképessége veszélybe kerül. A környezetvédők állítólag éles kontrasztot tapasztaltak a király vészjósló figyelmeztetései és Sunak kritizált zöld kezdeményezésekkel kapcsolatos politikai fordulatai között.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9118274495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása