Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Vita Görögország kincseiről

2022. június 03. - kalimeraeger

akropolis_puzzle_1_pb_1.jpg

Kép: Pixabay

Már többször írtunk Nektek az úgynevezett Elgin-márványokról, melyeket Lord Elgin szállíttatott el az Akropoliszról.

Ezen emlékek nagy része most a British Múzeumban pihen, várva, hogy hazatérhessen.

A közelmúltban erre vonatkozóan reményteljes párbeszéd bontakozott ki, mikor Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök Boris Johnson brit miniszterelnöknél járt, ahol központi téma volt a British Múzeumban lévő szobrok ügye.

Igen ám, de közben a British Múzeum igazgatóhelyettese, dr. Jonathan Williams felborzolta a kedélyeket. Véleménye szerint a frízek nagy része ugyanis nem lopás, hanem a Parthenon körüli törmelékben való kutatás eredményeként került a Múzeumba.

Az eltávolítás erőszakos voltára ugyanakkor bizonyítékok is vannak, például Lord Elgin és a munkálatok kivitelezésével megbízott olasz festő, Giovanni Battista Lusieri között. Lusieri egy Lord Elginnek írt 1802-es levelében például bevallotta, hogy a  Parthenon egyik reliefjének eltávolítása során kénytelen volt "egy kicsit barbár módon eljárni".

„Az évek során a görög hatóságok és a nemzetközi tudományos közösség cáfolhatatlan bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy milyen körülmények között távolították el a Parthenon szobrait - mondta el a görög kulturális miniszter, Lina Mendoni. - Lord Elgin törvénytelen módon, megengedhetetlen és méltánytalan eszközökkel tulajdonította el és vitte ki az országból a Parthenon szobrait, amivel szörnyű és megmagyarázhatatlan sorozatos lopást követett el.”

Anthony Snodgrass, a görög kincsek visszaszolgáltatásáért kampányoló brit archeológus kiemelte, hogy noha nincs arra vonatkozó pontos statisztika, hogy a márványok mely része származik a törmelék alól, és mely része közvetlenül az épületekről, vitathatatlan, hogy a domborművek egy részét az épület belsejéből szállították el, ráadásul úgy, hogy a hátsó részüket levágták, hogy csökkentsék a kőtömbök óriási súlyát.

S noha Jonathan Williams nem tartja a görögök kérését jogosnak, a görögök készek rá, hogy tovább harcoljanak jogos tulajdonukért.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9217847497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása