Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

John Stamos új memoárjában fedi fel Görögország iránti szerelmét

2023. november 01. - kalimeraeger


john_stamos_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A hollywoodi sztár, John Stamos új memoárjában, a "Ha elmondtad volna nekem" című könyvében vallott Görögország iránti szeretetéről és peloponnészoszi gyökereiről.

A most megjelent könyvben a Travel + Leisure magazinnak (T+L) nyilatkozva az egykori tinibálvány, aki leginkább a Bír-lak című, 1987-ben indult, hosszú ideig futó sitcomban játszott szerepével vált ismertté, felidézte a hazájában tett utazásait. Stamos elmondta, hogy az utazás mindig is fontos része volt az életének, különösen a családja szülőhazájába, Görögországba.

Stamos nagyapja az árkádiai Kakouri faluból érkezett az Egyesült Államokba, és a vezetéknevét Stamatopolous-ról Stamos-ra változtatta, amikor megérkezett. És hogy felesége, Caitlin McHugh számára bepillantást engedjen a családi múltjába, a színész első közös görögországi útja a nagyapja falujába vezetett - részben azért, hogy leforgassák a Who Do You Think You Are? című, örökséget felkutató műsor egyik epizódját, amely 2017-ben került adásba.

De Stamos elmondása szerint nem is ez a falu az, amire a legszívesebben emlékszik vissza Görögországgal kapcsolatban, hanem egyszerűen az érzés, ami akkor önti el, amikor ott van.

"Az apámról szól, és arról az érzésről, amit a történelmemmel és az örökségemmel kapcsolatban érzek" - mondta a T+L-nek.

Egy nemrégiben tett görögországi utazásán úgy érezte, hogy minden idősebb férfi, akivel találkozott, az apjára, idősebb Bill Stamos-ra emlékeztette, aki 1998-ban halt meg.

"Az apám egyszerűen imádott ilyen környezetben lenni. Az ilyen helyek mindig emlékeztetnek rá, és sok mindenben őt látom ott."

Amikor tavaly augusztusban Görögországba utazott a 60. születésnapja alkalmából, a Vészhelyzet színésze elmondta, hogy kicsit felkavarta az, hogy ezúttal nem érezte annyira lélekben ott az apját.

"Korábban minden alkalommal, amikor Görögországban jártam, az az apámról szólt. Mindenhol éreztem őt, ahová csak mentem. Elvittem oda, mielőtt meghalt, ez volt az egyik utolsó útja" - mesélte Stamos a T+L interjúban.

"Majdnem olyan volt, mintha valamiért megpróbáltam volna előállítani ezt az [érzést]. Először valahogy elszomorított, mert már annyi év eltelt."

Azonban egy új útitárs, a házaspár 5 éves fia, Billy lehetővé tette számára, hogy új szemmel lássa Görögországot, és új kíváncsisággal erősítse a kapcsolatot az apjával és Görögországgal - mondta. A Coco című Disney-film hangulatára utal, miszerint az elhunytakról való beszélgetés hosszabb ideig megőrzi az emléket és az illető szellemét.

"Ott az egész arról szól, hogy meghalsz és a mennyországba mész. És ha a földön az emberek nem beszélnek rólad, nem mesélnek rólad és nem tesznek ki rólad képeket, akkor ott fent végleg meghalsz" - mondta.

"Szóval úgy gondoltam, hogy el kell kezdenem beszélni róla, és fel kell idéznem az emlékeit, aztán a fiam elkezdett róla kérdezősködni, és így zárult le a kör" - mondta Stamos a T+L-nek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5518248517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása