Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A Parthenon márványai "ideiglenesen" visszakerülhetnek Görögországba

2023. október 19. - kalimeraeger

bristish_muzeum_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A Parthenon márványai ideiglenesen visszakerülhetnek Görögországba, cserébe olyan ókori műtárgyakért, amelyeket még soha nem láttak az Egyesült Királyságban - mondta George Osborne, a British Museum kuratóriumának elnöke.

A visszaszolgáltatásukra vonatkozó görög kérésekre reagálva Osborne elmondta, hogy olyan megállapodást támogatna, amelynek értelmében a Parthenon-szobrok Görögországban töltenének egy kis időt.

Ezt a Kulturális, Média- és Sportbizottság képviselőinek mondta: "Úgy gondoljuk, hogy a múzeumban nagyon fontos szerepet tulajdonítanak annak, hogy ne csak az ókori Athén történetét és a világban betöltött szerepét meséljék el, hanem azt is, hogy hogyan működött más nagy civilizációk mellett.”

"Azt hiszem, érdemes lenne megvizsgálni - és erről már közvetlenül tárgyaltam a görög kormánnyal -, hogy van-e valamilyen megállapodás, amely lehetővé tenné, hogy a szobrok egy része Görögországban töltse idejének egy részét. És mi lenne az az együttműködés, amely ebből születne?"

Osborne megjegyezte, hogy a márványok jelenléte az Egyesült Királyságban 200 éve vitatott, mivel először Lord Elgin, az Oszmán Birodalom brit nagykövete hozta át őket 1803 és 1812 között.

Hozzátette: "Nem egy különösebben boldog helyzet, hogy évtizedek óta szemben állunk Görögországgal".

A British Museum-ból történt lopások újból felhívták a figyelmet a Parthenon-szobrokra, és egyesek megkérdőjelezték, hogy biztonságban vannak-e azok az intézményben. Szeptemberben Osborne nyilvánosságra hozta, hogy a British Museumból eltűnt műtárgyak számát 2000-re becsülik. Az Egyesült Királyság volt kancellárja úgy jellemezte a hiányzó darabokat, mint "apró ékszereket, drágaköveket, aranydarabokat, amelyek nem voltak nyilvános kiállításon". A BBC rádiónak elmondta, hogy még mindig nem világos, pontosan hány darab tűnt el abból a múzeumból, amely a Lord Elgin által a 19. században Görögországból ellopott Parthenon márványainak ad otthont.

Görögország a műtárgyak ellopását követően újból követelte, hogy Nagy-Britannia adja vissza a Parthenon márványait. Az eltűnt tárgyak által felvetett biztonsági kérdések "megerősítik hazánk állandó és jogos követelését a végleges visszaszolgáltatásra" - mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter.

"A múzeumi gyűjteményekből származó tárgyak elvesztése, ellopása, megrongálódása rendkívül súlyos és különösen szomorú esemény" - mondta Mendoni.

"Ha ez belülről történik, minden erkölcsi és büntetőjogi felelősségen túl, akkor komoly kérdés merül fel magának a múzeumi szervezetnek a hitelességével kapcsolatban" - tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7718238615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása