Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Onassis legendás hajóját, a Christina O-t Nafplionál látták

2023. szeptember 13. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Aristotelis Onassis legendás jachtját, a "Christina O" luxushajót, amely az elmúlt évszázadban a világ legnagyobb hírességeit látta vendégül, a Nafplio városához tartozó Arvanitia-öbölben látták járőrözni.

A jacht a 20. század számos hírességét és befolyásos személyiségét fogadta fedélzetén, amikor a görög milliárdos Aristotelis Onassis tulajdonában volt.

Az évek során többek között Winston Churchill, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor és Richard Burton, JFK, Frank Sinatra, Rainier herceg és Grace monacói hercegnő, valamint természetesen Onassis felesége, az Egyesült Államok egykori first ladyje, Jackie Kennedy Onassis is megfordult itt.

A 99,06 méter hosszú Christina O eredetileg egy kanadai tengeralattjáró-elhárító River-osztályú fregatt volt, amelyet HMCS Stormont néven 1943-ban bocsátottak vízre. A hajó konvojkísérőként szolgált a második világháborús atlanti csata idején, és jelen volt a normandiai partraszállásnál. A második világháború vége után egyike volt a sok feleslegessé vált haditengerészeti hajónak; Onassis 34 000 dollárért vásárolta meg. Ezután 4 millió dollárt költött arra, hogy a lányáról, Christináról elnevezett luxus szuperjachtot építsen belőle. Onassis halála után Christina a jachtot a görög kormánynak adományozta elnöki jachtként, és átkeresztelte Argóra.

Az egyre rosszabb állapotba kerülő hajót 1998-ban vásárolta meg John Paul Papanikolaou görög hajómágnás, az Onassis család barátja, aki egy kormány által támogatott árverésen tett rá szert. 50 millió dollárt költött a hajó felújítására, és visszaállította korábbi nevét az akkor elhunyt barátja, Christina tiszteletére. Papanikolaou 2010-ben bekövetkezett halála óta a Christina O-t privát charter- és hajóutakra bérlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr718213859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása