Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hatalmas károk mindenütt a heves esőzések miatt

2023. szeptember 12. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pénteken megnyugtatta az országot, hogy mindent megtesz az árvíz sújtotta közép-görögországi lakosok megsegítésére. Az érintett területek polgármestereivel a karditsai városházán, pénteken tartott találkozón Mitsotakis hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét a rászoruló háztartások megsegítése a károk gyors felmérése mellett.

"A következő napokban elsődleges prioritásunk annak biztosítása, hogy légi úton, csónakokkal vagy a hadsereg speciális járműveivel ki tudjuk menteni polgártársainkat azokról a területekről, ahol veszélyben lehetnek" - mondta Mitsotakis.

Mindemellett az ország uniós segítséget kért, miután az emberi veszteség felett az áradások a régió mezőgazdaságának nagy részét tönkretették.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyen uniós bizottsági vezetőhöz, amelyben a "lehető legnagyobb mértékű" pénzügyi segítséget kérte az EU-tól.

A görög vezető a von der Leyennel kedden, Strasbourgban tartott találkozója előtt azt mondta: "Európának ki kell állnia hazánk mellett [...] azt követeljük Európától, hogy álljon a helyzet magaslatán".

A thesszáliai árvíz megerősített halálos áldozatainak száma 15-re emelkedett, miután vasárnap megtalálták négy, korábban eltűntnek hitt ember holttestét. A holttestek közül hármat a nyugat-thesszaliai Karditsa városához közeli falvakban találtak. Egy 88 éves asszony és 65 éves fia, akikre otthonukban leltek rá, valamint egy 58 éves férfi, akinek holttestét két falu között találták meg.

A parti őrség vasárnap közölte, hogy egy 42 éves férfi kedd óta eltűnt holttestét találták meg a tengerben, Volos város közelében. Utoljára az autójában látták, amelyet nem tudott irányítani a tomboló vízben.

Thesszáliát Görögország "kenyereskosarának" tekintik. A víz visszahúzódott, de egy iszapos réteget hagyott maga után, az egyébként gazdag mezőgazdasági területeken. A termékeny állapotok helyreállítása évekig fog tartani, és sokkal többre lesz szükség, mint az áram- és vízellátás helyreállítása és a törmelék eltakarítása.

Görögország megművelt földjeinek mintegy tizenkét százaléka Thesszáliában található, és a mezőgazdaság hozzájárulása a regionális gazdasághoz harmincöt százalékos. A régió termeli Görögország gyapottermelésének közel negyven százalékát. Hellász viszont Európa gyapottermelésének nyolc százalékát állítja elő. Emellett ez az ország egyik fő dohánytermelő területe is. Sokféle növényt termesztenek itt, többek között gabonaféléket, hüvelyeseket, céklát, görögdinnyét és sárgadinnyét. A kukorica-, paradicsom- és almatermést az elmúlt napok áradásai elpusztították.

A példátlan, hirtelen áradásokat a szeptember 4-én, hétfőn érkezett Daniel vihar csapadékhullása váltotta ki. Másnap a Pelion-hegyen fekvő Zagora faluban rekordmennyiségű, harminc centiméternyi eső esett mindössze tizennyolc óra alatt.

"Hogy ezt perspektívába helyezzük, Londonban egy év alatt körülbelül [huszonhárom hüvelyk] eső esik, míg Thesszáliában [húsz hüvelyk], ami azt jelenti, hogy kedden 18 óra alatt körülbelül 1,5 évnyi eső esett" - mondja Ioanna Stamataki, a Greenwichi Egyetem tanára.

"Képzeljük el a valaha tapasztalt legzivatarosabb esőt, talán egy körülbelül 20 percig tartó felhőszakadást" - teszi hozzá a The Conversation című lapban. "Most képzelje el, hogy ilyen erősen, de szünet nélkül esik az eső egy egész napon át."

"Görögország ki fog állni az árvízkárosultak mellett" - mondta Mitsotakis vasárnap, Larissából nyilatkozva. Hozzátette, hogy az érintettek számára hétfőn megnyílik a speciális platform.

A miniszterelnök szerint a fő gond a közegészségügy, és megjegyezte, hogy a gazdák és a tenyésztők teljes kártérítést kapnak.

"Tudom, milyen nehéz ez a gazdáknak, akik elvesztették állataikat" - mondta a miniszterelnök. "Azt akarjuk, hogy ezek az emberek a helyükön maradjanak, hogy újjászervezzék az állatállományukat, és szeretném, ha tudnák, hogy a folyamat minden lépésében mellettük leszünk".

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4018212295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása