Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Legalább 15 halottja van a közép-görögországi viharnak és áradásoknak

2023. szeptember 11. - kalimeraeger

Tizenöt ember meghalt a Daniel vihar okozta áradások miatt Görögország középső részén.

Vasilis Kikilias klímaválság- és polgári védelmi miniszter pénteken elmondta, hogy a hatóságok riadókészültségben vannak a szintén közép-görögországi Larissa-ban lévő Pinios-folyó miatt, amelynek áradása már Yiannouli falut és Tyrnavos várost is érintette. Larissa egyes szakaszait is elöntötte a víz. Kikilias szerint az árvízi jelenségek intenzívebbé válhatnak.

Kikilias határozottan visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kormány beavatkozása a térségben a folyó vizének átterelését eredményezte, és felszólította az embereket, hogy "legyenek óvatosak az emberi életekkel kapcsolatos álhírekkel".

"Két nap alatt a légi és szárazföldi mentési és evakuálási műveletnek köszönhetően 14 faluból 296 mentést hajtott végre a tűzoltóság és a fegyveres erők helikopterei" - mondta a miniszter.

"Ezek közül 150 polgártársunknak azonnali orvosi ellátásra volt szüksége, amit meg is kaptak" - jegyezte meg.

Mint Kikilias említette, összesen 1700 embert mentettek ki, 20 helikopter segédletével - a tűzoltóság (9), a fegyveres erők (7), a görög rendőrség (1) és a svájci tűzoltók, akik Görögországban voltak a tűzoltás miatt (3). Az utóbbi hárommal élelmiszert és vizet osztanak az árvíz sújtotta falvaknak.

"A tűzoltóság és a fegyveres erők légi támogatása csütörtök délig nem tudott működni a folyamatos szélsőséges időjárás és a heves villámlás miatt - magyarázta a miniszter. A tegnap estéhez hasonlóan péntek éjjel is folytatódnak a légi és csónakos mentések, amelyeket a polgári védelem és a fegyveres erők 1000 mentője segít" - mondta.

Kikilias köszönetet mondott a tűzoltóság és a hadsereg mentőinek is: "akik órákon át küzdenek az árvízben, segítve a csapdába esett és elszigetelt polgártársaikon, és hatalmas köszönet a falvakban élő önkénteseknek, akik saját eszközeikkel segítenek, humanitárius és szolidáris magatartást tanúsítva".

A 112-es segélyhívó számon pénteken sürgősségi riasztást küldtek a közép-görögországi Larissa Ippokratis városrésze lakóinak, hogy a Pinios-folyó áradása miatt evakuálják a város központját, különösen az Alcazar parkot.

A városban csütörtök óta riadókészültség van érvényben, amikor is a városi hatóságok figyelmeztették a folyó közelében található vállalkozásokat és gazdálkodókat, hogy evakuálják a várost, mert attól tartanak, hogy a felgyülemlő víz még jobban megemelkedik.

A város, ahol már ezt megelőzően is voltak árvizek, korábban figyelmeztetést adott ki a Jannouli Larissa városrész lakosainak, hogy saját maguk vagy a tűzoltóság segítségével evakuálják a várost, ellenkező esetben költözzenek magasabb emeletre vagy a Neapoli stadionba.

Figyelmeztették az Agios Thomas negyed lakóit is, ahol a víz az utcai csatornákból a házak földszintjére ömlött. Néhány lakót a tűzoltóságnak kellett evakuálnia, hogy hagyják el otthonaikat és induljanak Filippoupoli felé, vagy költözzenek magasabb emeletre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4718212279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása