Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Már 4 ember életét követelte az ítéletidő Görögországban

2023. szeptember 08. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Thesszália lényegében egy óriási tóvá változott.

Több százan estek csapdába a Görögországban pusztító, példátlan áradások miatt. A fenti drámai képen egy apa, két fia és a család kutyája úszik biztonságot keresve, ugyanis a közép-görögországi Thesszáliában található Palamas falut az áradások óriási tóvá változtatták.

A videót egy szomszéd készítette, akit hallani, amint bátorítást nyújt a családnak, és az állami hatóságokat hibáztatja az áradásokért. Az is kivehető, amint a hadsereget szólítja fel, hogy segítsen az evakuálásban. Az iszapos vízben való hosszas úszás után az apának, a gyerekeknek és a kutyának sikerült biztonságba kerülnie.

Egy olyan videó is napvilágot látott, amiben a Karditsa régióbeli Palamas-ban a lakosok a háztetőkre menekülve várják az áradás levonulását.

A lakosok az otthonaikban rekedtek, és a vízszint folyamatosan emelkedik. Palamas és a szomszédos falvak csütörtök óta áram és víz nélkül maradtak. Az emberek saját maguk próbálják kimenteni ingatlanjaikból, amit lehet, miközben panaszaik szerint a hatóságok távol maradtak.

A hétfő óta Görögországot sújtó Daniel nevű vihar földcsuszamlásokat váltott ki, lerombolt egy hidat, villanyoszlopok dőltek ki, és autók tucatjait sodorta el az iszapos víz, alig néhány nappal az ország északi részén pusztító erdőtűz után.

A Görögország középső részén lezúduló özönvízszerű esőzéseket követő áradások halálos áldozatainak száma elérte a négyet, legalább három embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A legsúlyosabban érintett terület a thesszáliai síkság. Kedden a vihar Volos városában, a Pelion-hegyen és Skiathos szigetén pusztított. Volos-ban kevés szünettel folytatódott a dörgés, a villámlás és a heves esőzés. Szerda késő estére a város számos területén több mint 30 órán át nem volt áram, aminek következtében a vízellátás is megszűnt.

Észak- és Dél-Pelion el volt vágva Volos városától, míg számos falut nem lehetett megközelíteni földcsuszamlások és kidőlt fák miatt. Szerdán viharos időjárás vonult nyugat és dél felé, amely Karditsa és Trikala, valamint Evia térségében árvizeket okozott.

A görög rendőrség felszólította a járművezetőket, hogy kerüljék a felesleges utazást, mind az országos úthálózaton, mind pedig azokon a helyi utakon, ahol súlyos időjárási jelenségeket észlelnek, vagy figyelmeztetést adtak ki.

A 112-es segélyhívószámon keresztül üzenetet küldtek a karditsai Sofades és a trikalai Pyli lakosainak, hogy kerüljék el az épületek földalatti és földszinti szintjeit.

Az észak-eviai Rovies térségétben is súlyos a helyzet, mivel a szakadó esőzések következtében több házat elöntött a víz. Tűzoltók és mentőcsapatok siettek a területre, hogy kiszabadítsák az otthonaikban rekedt embereket. Az úthálózaton is problémák keletkeztek.

A vihar Athénra is lecsapott, áradásokat és káoszt okozva az utcákon. A heves esőzések szerda reggel kezdődtek, de helyi idő szerint délután 4 órára a helyzet jelentősen romlott, mivel a várost és külvárosait heves felhőszakadás és villámlás sújtotta.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (EMY) csütörtök délutánig heves esőzéseket és zivatarokat jelzett Thesszáliában, a Szporádok szigetein, Észak-Eviában, valamint Közép- és Kelet-Közép-Görögország (Sterea Ellada) egyes részein.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2418210525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása