Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Evakuálták az alexandroupolis-i kórházat a görögországi erdőtüzek miatt

2023. augusztus 22. - kalimeraeger

tuz_alexandroupolis_2023aug_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Az északkelet-görögországi Alexandroupolis fő kórházát kénytelen voltak evakuálni a terjedő lángok miatt.

Több tucat beteget orvosok és ápolók kíséretében elővigyázatosságból egy kikötőben horgonyzó kompra szállítottak. A tűzoltóság szóvivője, Giannis Artopios korábban bejelentette az esetleges evakuálásra való felkészülést egy tájékoztató során. A betegeket az egészségügyi minisztérium által biztosított mentőautókkal és a térségben e célból állomásozó nagy létszámú rendőri erők segítségével evakuálták.

Az orkánerejű szél az ország több részén, különösen északkeleten, több tucat erdőtűz lángjait lobbantotta fel.

Evakuálási parancsot adtak ki Alexandroupolis, Komotini, Kavala és Orestiada északi régióinak falvaiban, Viotia középső régiójában és Evia szigetén, míg a tűzoltóságokat országszerte általános riadókészültségbe helyezték.

"Az elmúlt 48 óra sajnos, ahogy a következő 48 óra is, rendkívül kritikusnak bizonyul az erős szél és a magas hőmérséklet miatt, amely kiterjedt tűzfrontokat hoz létre" - mondta Vasilis Kikilias éghajlat-válság és polgári védelmi miniszter.

„Vasárnap este óta ötvenhárom tűz ütött ki országszerte, köztük tizennégy csak az északkeleti Evros határvidékén” - tette hozzá. A kormány rendkívüli ülést tartott a tűzoltóság, a rendőrség, a parti őrség, a fegyveres erők és a hírszerzés vezetőivel. A hatóságok szerda reggelig több régióban megtiltották a hegyek és erdők nyilvános megközelítését, és katonai járőrözést rendeltek el.

A legnagyobb aktív erdőtűz harmadik napja pusztít erdőkben és mezőgazdasági területeken az északkeleti Alexandroupolis város közelében, ahol a hétvégén tizenhárom falut evakuáltak, és több ház elpusztult.

Hétfőn egy ember meghalt. A rendőrség szerint az áldozat egy idős pásztor, aki a juhnyájához sietett, hogy megmentse az állatokat a lángoktól a Görögország középső részén fekvő Viotia prefektúrában található Prodormos falu közelében.

Egy másik nagyobb erdőtűz hétfőn tört ki az Evia szigetén fekvő Psahna város közelében. A tűzoltóság közlése szerint a tűz erdőt és mezőgazdasági területeket égetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7718199117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása