Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Magas rangú bíró lett Görögország átmeneti miniszterelnöke

2023. június 01. - kalimeraeger

ioannis_sarmas_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Katerina Sakellaropoulou görög elnök Ioannis Sarmas magas rangú bírót nevezte ki átmeneti miniszterelnökké a várhatóan június 25-én tartandó új választásokig.

Sarmas-t, a Számvevőszék elnökét azután nevezték ki, hogy a parlamentben az öt nagy politikai párt vezetőivel folytatott megbeszélésen megerősítették, hogy a vasárnapi választásokat követően nincs lehetőség koalíciós kormányalakításra.

A 66 éves bíró köszönetet mondott az elnöknek, és kijelentette: "Alkotmányos és állampolgári kötelességem, hogy elvállaljam a tisztséget”. A görögországi Kos szigetén született Sarmas az athéni és párizsi jogi tanulmányok, valamint a doktori fokozat megszerzése után bírói pályát futott be.

Az összes szavazatot összeszámolva hétfőn az Új Demokrácia párt 40,79%-ot szerzett, ami kétszerese a fő ellenzéki SYRIZA 20,07%-ának. A harmadik helyen a szocialista PASOK végzett 11,46%-kal, majd a Görög Kommunista Párt következett 7,23%-kal. A szélsőjobboldali, populista Görög Megoldás párt az ötödik helyen végzett 4,45%-kal.

Kyriakos Mitsotakis leköszönő miniszterelnök új választásokat írt ki június 25-re, miután pártja az elmúlt évek legnagyobb választási győzelmét aratta, de öt mandátum még így is hiányzott ahhoz, hogy egypárti kormányt tudjon alakítani.

"Kötelességemnek tartom, hogy a lehető leggyorsabban átlépjem az egyszerű arányos képviselet akadályát, és hajlandó vagyok ma délután visszaadni a próbamandátumot, hogy választásokat tartsunk, lehetőleg június 25-én" - mondta Mitsotakis a Sakellaropoulou-val folytatott hétfői találkozóján.

Kedden Alexis Tsipras, a legnagyobb ellenzéki párt, a SYRIZA vezetője és Nikos Androulakis, a szociáldemokrata PASOK vezetője visszautasította a mandátumokat, hangsúlyozva, hogy nem tudnak koalíciós kormányt alakítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6518137172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása