Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Veszélyben a teknősök

2023. február 22. - kalimeraeger

teknos_1_pb.jpg

Kép: Pixabay

Természetvédők hívták fel a figyelmet arra, hogy ezek a csodaszép tengeri állatok sajnos nemcsak Görögországban, hanem lényegében az egész mediterrán vidéken veszélyeztetett fajnak számítanak.

Különösen az álcserepesteknős, más néven a Caretta Caretta. A tengeri teknősök védelmére létrejött Mediterrán Egyesület aggodalmát fejezte ki, szerintük ugyanis a régióba tartozó országok nem tesznek eleget annak érdekében, hogy megvédjék ezen állatok életterét és tojásrakó helyét.

Görögországban számos ilyen tojásrakó hely található, a Mediterráneum álcserepesteknőseinek 40%-a itt rakja le utódait. A Peloponnészoszi-félszigeten található Kyparissia-öböl és a zakynthos-i Laganas-öböl a legjelentősebbek mind közül.

Utóbbi évente átlagosan 1200 fészeknek ad otthont, Kyparissia pedig nagyjából 3000-nek. Mindkét terület a Natura 2000 tagja, az Egyesület szerint azonban sürgős és fontos lépéseket kell tenni, hogy ezek a helyek zavartalanok maradhassanak. Elejét kell venni a sok szabálytalanságnak, mint például az illegális építkezések, a part menti kereskedelmi vállalatok konstrukciói, a nem ellenőrzött tengeri tevékenységek, a nem őshonos fajok gondozása és a partok megközelíthetősége, melyek mind háborítják ezeket a fészekrakó helyeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2018055700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása