Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Athén és Ankara között ismét feszült a helyzet

2022. május 28. - kalimeraeger

athen_12_pb_2.jpg

Kép: Pixabay

Görögország az ENSZ-hez fordul Törökország ellen, arra hivatkozva, hogy az megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását.

A hírről az ERT görög televízió számolt be, az athéni külügyminisztériumra hivatkozva.

A törökök ugyanis nem nézik jó szemmel, hogy Görögország egyes égei-tengeri szigetekre katonai erőt telepített, s emiatt naponta repülnek át török repülőgépek ezen szigetek felett.

A görögök szerint a katonai készültség természetes, hiszen Törökország partjai mentén számos török hajó állomásozik.

A két ország vitája nem újkeletű, gondoljunk csak az észak-ciprusi török megszállásra, mely vitában Görögország egyértelműen Ciprus mellett foglal állást, a migráció vagy a kölcsönös légtérsértési problémákra, vagy arra a konfliktusra, hogy ki aknázza ki a Földközi-tengerben talált hatalmas földgázmezők előnyeit.

A konfliktust fokozta, hogy Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök az USÁ-ban tett látogatásán óva intette a washingtoni vezetést attól, hogy fegyvereket adjanak el a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országoknak.

Erdogan erre úgy reagált: "Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni."

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7917842849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása