Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Mesterséges intelligencia szolgálja az ókori Görögország jobb megértését

2022. március 11. - kalimeraeger

Nincs könnyű helyzetben az, aki ókori köveken, épületeken, papírokon lévő feliratokat szeretne megfejteni, ezek ugyanis az évezredek alatt elkoptak, letöredeztek, elhasználódtak.

A mesterséges intelligencia segítségével azonban új értelmet nyerhetnek, erről számolt be ugyanis a Google, mely DeepMind elnevezésű eszközét vetette be a siker érdekében.

A DeepMind Ithaca gépi tanulási modellje meglepően pontos tippeket ad a hiányzó szavakról, valamint az ókori görög szövegek helyéről és dátumáról. 

Az Ithaka, amely Odüsszeusz szülőszigetéről kapta a nevét, nemcsak meg tudja mondani, hogy valószínűleg mi lehet a hiányzó szó vagy kifejezés, hanem képet is készíthet arról, hány éves szövegről van szó, és az hol található.

A Nature című folyóiratban jelent meg egy tanulmány, mely Periklész egyik Athénban kiadott rendeletét hozza példaként. A program azt feltételezi, hogy a szöveg Kr. e. 445 körül keletkezhetett.

„Az Ithaca szemlélteti a nyelv természetes feldolgozásának és a gépi tanulás vegyítésének hozzájárulását a bölcsészettudományokhoz." – mondta Ion Androutsopoulos, az Athéni Egyetem professzora, aki a projekten dolgozott. „Több olyan projektre van szükségünk, mint az Ithaca, hogy még jobban bemutassuk ezt a lehetőséget, de megfelelő kurzusokra és oktatási anyagokra is szükségünk van a jövőbeli kutatók képzéséhez, akik jobban megértik a humán tudományokat és az MI-módszereket.”

Videó: Youtube - nature video

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4317778248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása