Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újraépül az ókori világ egyik csodás épülete

2021. szeptember 16. - kalimeraeger

Új, de mégis régi formában mutatják meg a több ezer éves emléket.

Ez pedig nem más, mint a Kasta sír vagy más néven Amphipolis sír, mely egy ősi macedón temetkezési hely az észak-görögországi Amphipolis szomszédságában. A romok fölé egy üvegpadlót helyeznek majd, azt pedig egy külső burokkal fedik le.

A Görög Központi Régészeti Bizottság már jóvá is hagyta az előzetes terveket, ugyan a projekt a pandémia miatt máris csúszásban van. A látványosság előreláthatólag 2022-től várja majd a látogatókat.

Az építkezés során amellett, hogy amennyire csak lehet, megőrzik a korabeli stílusjegyeket, nagy figyelmet fordítanak majd az emlékek védelmére, így a pára és az extrém időjárási körülményektől való megóvására, valamint például légkondícionálót szerelnek fel a látogatók kényelmére. Gondolnak a mozgáskorlátozottakra is, ők egy lift segítségével közelíthetik meg a nevezetességet.

A már említett üvegpadlón keresztül a vendégek megcsodálhatják a kariatidákat, valamint a híres Perszephoné elrablása címet viselő mozaikot is.

2012-ben görög régészek csoportja átkutatta az egész Kasta dombot, mely egyébként az ország legnagyobb temetkezési komplexumának számít, hogy megtudják, milyen kiválóságokat helyezhettek itt végső nyugalomra. Sajnos erről nem sikerült teljes képet kapni, Brasidas katonai vezető csontjait azonban be tudták azonosítani.

A sírdomb fala mintegy 497 méter hosszú, mészkőből épült és márvány borítja. A sírhely három kamrát foglal magába, a két híres szfinx a sír bejárata előtt foglal helyet. Két, a tetőt tartó oszlop kariatida a Kr.e. 4 századi stílusjegyekkel díszített. Mindezeket rövidesen beborítják az új külső épülettel, hogy ez a több ezer éves kincs teljes biztonságban álljon az utókor rendelkezésére.

Videó: Youtube - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2516688924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása