Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

79. rész

2021. április 06. - kalimeraeger

odusszeia_pb.jpg

Kép: Pixabay

...hogy a világ legnagyobb befolyással bíró története Homérosz Odüsszeiája?

Az ókori Görögország jól ismert költeménye hivatalosan is a Földet leginkább formáló irodalmi műnek számít – ahogy arra egy 100 nemzetközi szerző, akadémikus, újságíró és kritikus által történt szavazás rávilágított.

A kutatást a brit BBC vezényelte, ahol azt a 100 történetet keresték, melyek világot formáló erővel bírnak. A szavazás kimutatta, hogy Homérosz több ezer éves műve a mai generációkat is nagyban befolyásolja.

Natalie Haynes, az Egyesült Királyság egyik elismert írója és műsorvezetője elmondta, miért szavazott erre a műre: „Ez a nyugati kultúra egyik alapvető mítosza, mert megválaszolja, mit jelent hősnek lenni. Nagyszerű női és férfi karakterek vannak benne, tele van istenekkel és szörnyekkel, egy nagyszerű eposz, és arra ösztönöz bennünket, hogy megkérdőjelezzük a keresésről, a háborúról és az örökzöld témáról, a hazatérésről való feltételezéseinket."

Bethanne Patrick, a Lit Hub szerkesztője mindehhez hozzátette: „Úgy gondolom, Odüsszeusz utazása megteremtette az egyéniség kultuszát a nyugati kultúrában, ami túl sok változáshoz vezetett: jóhoz és rosszhoz egyaránt”.

Az Odüsszeia jelenleg kötelező tananyag a világ iskoláiban, és a görög nemzeti tanterv egyik fő pillére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1116492162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása