Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Elon Musk szerint az Iliász minden idők megjobb története

2023. október 05. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Elon Muskot láthatóan rabul ejtette az Iliász története, ahogy az X-en, (korábban Twitteren) írta:"a legjobb történet".

"A hihetetlenül magával ragadó történetet, az Iliászt arra szánták, hogy meghallgattassék, úgyhogy tegyetek így" - írta vasárnap egy bejegyzésben a techmogul, megismételve a tíz nappal ezelőtti ajánlást, amelyet követőinek tett, hogy inkább a hangoskönyvet részesítsék előnyben.

A posztjába Musk a Wolfgang Petersen által rendezett és David Benioff által írt 2004-es Trója című filmből származó klipet is beillesztett, melyben "Priamosz könnyes szemmel könyörög Akhilleusznak szeretett fia testének visszaszolgáltatásáért" - írja a képaláírásban.

Priamosz Trója utolsó királya volt. Homérosz a trójai háború idején Priamoszt idős, erőtlen, de jóságos férfiként írta le, aki még Helénát, Párisz feleségét sem hibáztatta a háborúból eredő személyes veszteségeiért.

A konfliktus utolsó évében Priamosz 13 fiát látta meghalni: a görög harcos Akhilleusz egy nap alatt megölte Polydoroszt, Lükónt és Hektort. Hektor halála, amely Trója reményeinek végét jelentette, a király lelkét is megtörte. Priamoszt atyai szeretete arra késztette, hogy dacoljon Akhilleusz kegyetlen haragjával, és váltságdíjat kérjen Hektor holttestéért. Akhilleusz, tiszteletben tartva az öregember érzéseit és előre látva saját apja bánatát, visszaadta a holttestet. Amikor Trója elesett, Neoptolemosz, Akhilleusz fia oltáron mészárolta le az öreg királyt.

Egy másik bejegyzésében, amelyben a Penguin Classic sorozatból származó angol nyelvű homéroszi eposzra mutató link is szerepelt, Musk az Iliászt "a valaha volt legjobb történetnek" nevezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2018228611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása