Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudod, hol van Európa legidősebb utcája?

2020. június 29. - kalimeraeger

legidosebb_utca_athen.jpg

Kép: Greekreporter - a Tripodon utca

Méghozzá a Guinness Rekordok Könyve szerint!

A válasz nem más, mint Athén, azon belül is a turisták által igen kedvelt Plaka negyed, itt található az a 2500 éves utcácska, mely nemcsak az ország, de a kontinens legidősebbike is.

Az Akropolisznál húzódó Tripodon utca egy ókori út folytatása, mely azóta is ugyanazt a nevet viseli. Méltán került hát be a Guinness Rekordok Könyvébe.

A Tripodon utca több ezer esztendővel ezelőtt az egyik legszélesebb – majd 6 méter – volt, és a legegyszerűbben ezen lehetett eljutni a Dionysos színházból az Agorára. Dionysos templománál kezdődik, végigfut az Akropolisz keleti oldalán és az Agoránál végződik.

lysikrates_emlekmu_athen_g.jpg

Kép: Greekreporter - a Lysikrates Emlékmű

Akkoriban éjjelente gyakran keresztezték az utcát fáklyásmenetek Dionysos tiszteletére. Az utca nevét az itt kihelyezett rézállványokról kapta. Ezek a színház támogatóitól származtak, és idővel egyre díszesebb talapzatot kaptak, sajnos ezek nagyját nem kímélte az idő vasfoga. A Kr.e. 334-ben épített Lysikrates Emlékmű viszont egész szép állapotban megmaradt. Ezt a 17. században a kapucinus szerzetesek vásárolták meg, és kolostort alapítottak a szomszédos épületben. Lord Elgin - aki magával vitte a Parthenon egyes részeit – erre is szemet vetett, de szerencsére nem járt sikerrel.

Az 1821-es szabadságharc alatt a kolostor leégett, az emlékmű francia tulajdonba került, majd a görög állam elcserélte a Didotou utca egy részéért. Azóta görög tulajdonban van.

A Tripodon utca már az ókorban is a csodaszép panorámájáról volt híres, a színház és a templom bámulatos környezetet festett köré.

Lord Byron, aki anno a kapucinus kolostorban vendégeskedett, így írt róla: “Előttem a Hymettus hegy, mögöttem az Akropolis, tőlem jobbra Zeus temploma, előttem a Stadium, balra a város. Nos, uram, ezt nevezik festőinek. Londonban sehol nem látni ilyet, még a főpolgármester házából sem.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6215973596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása