Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

54. rész

2020. június 04. - kalimeraeger

kezfogas.jpg

Kép: Pixabay

... hogy a kézfogás szokása is Görögországban született?

Az egyik legelterjedtebb és globálisan ismert üdvözlési forma már az ókorban kialakult hellén földön. Erre több, az ókorban született műalkotás és tárgyi emlék a bizonyíték, amelyekbe egymással kezet fogó alakokat véstek. Az első ilyen ábrázolás Kr.e. az ötödik századból származik.

Maga Homérosz is említi a kézfogást az Iliászban, mely Kr.e. kb. 800-ban íródhatott. Az író a gesztust egyfajta szimbólumként is használja, a beleegyezés, az eskü, a gyengébb felé mutatott támogatás és a bizalom jelképeként.

Az ókori Görögországban az üdvözlés eme formája az egyenlőséget is jelentette a két fél között. Isten Istennel, harcos harcossal fogott kezet, az atléták sporttársaikkal, mellyel riválisuk iránt mutatott tiszteletüket is kifejezték.

A szokás túlélte az időt, a nyugati világ bevált tradíciója lett, és a mai napig az. Üdvözléskor, üzletkötéskor, gratuláció alkalmával a felek kezet ráznak, ami ma is a bizalmat hordozza magában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6215739882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása