Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

52. rész

2020. május 13. - kalimeraeger

bab2.jpg

Kép: Unsplash

... hogy az ókori görögök féltek a babtól?

Több ezer évvel ezelőtt a hellének bizony óvakodtak ezen zöldség fogyasztásától, mert úgy tartották, hogy az a halottak lelkét tartalmazza. Pitagoras a hüvelyes hússzerű állaga miatt szilárd meggyőződéssel hitt ebben, fogyasztását kannibalizmusnak tartotta. Aristoteles úgy gondolta, hogy a tiltás oka a babszem formájában rejlik, azt ugyanis az univerzummal azonosította.

Valójában azonban ez a félelem inkább volt köthető az ún. favizmushoz, ami a mediterrán térségre jellemző. Ez a G6PD enzim hiányát jelenti, melynek következtében az alanynál láz, sárgaság és nagyon ritkán halál is felléphet, ha babot fogyaszt. Extrém esetekben ehhez a növény pollenje is elég.

Nektek azonban nincs mitől félnetek. Szerencsére a hiedelem már nem él, sőt, mit több, rengeteg étteremben és tavernában találkozhattok az ebből készült fogásokkal. Semmiképpen ne hagyjátok ki az óriásbabot, mely laktató és nem mellesleg szuper egészséges. A hagyományos recept szerint a babot paradicsomszószban főzik meg és fűszerekkel tökéletesítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9615688614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása