Kép: Unsplash
... hogy az ókori görögök féltek a babtól?
Több ezer évvel ezelőtt a hellének bizony óvakodtak ezen zöldség fogyasztásától, mert úgy tartották, hogy az a halottak lelkét tartalmazza. Pitagoras a hüvelyes hússzerű állaga miatt szilárd meggyőződéssel hitt ebben, fogyasztását kannibalizmusnak tartotta. Aristoteles úgy gondolta, hogy a tiltás oka a babszem formájában rejlik, azt ugyanis az univerzummal azonosította.
Valójában azonban ez a félelem inkább volt köthető az ún. favizmushoz, ami a mediterrán térségre jellemző. Ez a G6PD enzim hiányát jelenti, melynek következtében az alanynál láz, sárgaság és nagyon ritkán halál is felléphet, ha babot fogyaszt. Extrém esetekben ehhez a növény pollenje is elég.
Nektek azonban nincs mitől félnetek. Szerencsére a hiedelem már nem él, sőt, mit több, rengeteg étteremben és tavernában találkozhattok az ebből készült fogásokkal. Semmiképpen ne hagyjátok ki az óriásbabot, mely laktató és nem mellesleg szuper egészséges. A hagyományos recept szerint a babot paradicsomszószban főzik meg és fűszerekkel tökéletesítik.