Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Zaros, a krétai mesefalu

2020. február 29. - kalimeraeger

zaros.jpg

Kép: Greekreporter

A Psiloritis-hegy lábainál fekvő csodaszép falvacska megéri a kitérőt, ha a nagy szigeten járunk.

A Kréta szívében, 400 méter magasan fekvő település valóban képeslapra illő. Tava ugyan mesterséges, melyet a Votomos forrás táplál, de ez egyáltalán nem von le az értékéből. A község Irakliótól mindössze 45 km-re található, és 2150 lakossal bír.

Zaros-t már a nyolcvanas évek végén felfedezték a turisták, akik a forrásért kirándultak el ide, de miután a helyiek létrehozták a tavat, a környék szépen, lassan világhírű lett.

Viszont ez a forrás az, ami megannyi ember megélhetését is biztosítja. Vizét ugyanis a Zaros SA palackozza, melynek tulajdonosa 44%-ban a régió önkormányzata, 56%-ban pedig a falu, illetve a vidék lakói. A terméket Kanadától Kínán át Dél-Afrikába, Izraelbe és az Egyesült Arab Emírségekbe is szállítják.

A víz felszínre kerülésétől számítva 800 métert tesz meg karbonáttartalmú sziklákon, mire a tó medrébe kerül. Innen, a 180 méter mélyen fekvő csővezetéken keresztül kerül a gyárba, ahol bepalackozzák, hogy a szárazföldre, illetve külföldre szállítsák. A folyamat során emberi kéz nem érinti meg a terméket, és a víz semmilyen kezelésen sem esik át.

2017-ben a Zaros víz elnyerte a legjobb palackozott ásványvíz díjat a világ 600 másik ilyen terméke közül, ez pedig gyors növekedéshez vezetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8115497966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása