Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Megrongálták Nikos Kazantzakis sírját

2023. augusztus 04. - kalimeraeger

nikos_kazantzakis_sirja_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Görögország egyik leghíresebb és legkedveltebb írója, Nikos Kazantzakis sírját - egyelőre ismeretlen elkövetők - megrongálták.

A Kréta szigetén, szülővárosában, Iraklioban, a város falain belül, a Martinengo bástyán található sírhelyen lévő fakeresztet a vandálok összetörték.

Katerina Zografistou, a Nikos Kazantzakis Nemzetközi Baráti Társaság koordinációs bizottságának tagja szomorúságának és csalódottságának adott hangot a károkozás miatt.

"A Nikos Kazantzakis sírján lévő kereszt megrongálása nemcsak egy nagy görög író emlékének megsértése, hanem kultúránkkal szembeni tiszteletlenség is" - mondta az Amnának adott nyilatkozatában.

"Műemlékeink tisztelete nem csupán választás kérdése, hanem kötelességünk is, különben nem érdemeljük meg, hogy neves íróink vagy műemlékeink legyenek" - folytatta.

Aristea Plevri, Iraklio kulturális alpolgármestere megnyugtatóan közölte, hogy az önkormányzat műszaki szolgálata haladéktalanul helyreállítja a síremlékben keletkezett károkat.

Naponta számos látogató rója le tiszteletét Kazantzakis, a Zorba, a görög című mű ismert szerzője előtt azzal, hogy felkeresi sírját. A vandalizmus motivációja egyelőre ismeretlen, a rendőrség nyomozást folytat a tettesek azonosítására.

A híres íróról ITT olvashattok bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4418186017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása