Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A szerelem szentje Krétán: Agios Yakinthos

2020. február 14. - kalimeraeger

agios_yakinthos.jpg

Kép: Greekreporter

Máris bemutatjuk nektek.

Agios Yakinthos-t (akit Szent Hyacinthként is emlegetnek) Krétán a szerelemmel, a tiszta érzelmekkel, az inspirációval és az alkotással azonosítják.

Élete azonban nem a szerelemmel köthető össze, ahogy Szent Valentinnak, úgy neki is a hite okozta a végzetét. A szenthez köthető ünnepséget, a Yakintheia-t minden év július 3-án tartják Anogeia hegyvidékes településén. Az ünnepségsorozat általában 3 napig tart, sok turista is ellátogat ilyenkor ide.

A hagyomány szerint ilyenkor sok krétai ellátogat az apró, kőből készült, kör alakú Szent Yakinthos templomba, mely 1200 méter magasan, a Psiloreitis hegyen található. Az épület formáját a pásztorkunyhók ihlették.

Az orthodox vallás szerint Szent Yakinthos időszámításunk szerint 98-ban született, Traianos császár egy magas rangú udvaronca volt, aki arra kérte, hogy tagadja meg Jézusba vetett hitét.

Yakinthos ezt kerek perec visszautasította, így börtönbe vetették Anogeiatól 12 kilométerre. Áldozati állatok vérében áztatott élelmet kapott, amit visszautasított, és 40 napi koplalás után 20 évesen életét vesztette. Ezzel Krisztus mártírjává vált.

Az őrök Yakinthos testét gyertyát tartó angyalokkal körülvéve találták meg cellájában. Traianos császár elrendelte, hogy a holttestet vessék vadállatok elé, de az angyaloknak hála az érintetlen maradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7315475246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása