Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portré - 10. rész

Demis Roussos

2020. január 25. - kalimeraeger

demis_roussos_1.jpgNemcsak a görög, de a világ popműfaja is elképzelhetetlen lenne nélküle. Nagy utat járt be, ikon lett belőle. Idén lenne 74 éves.

A kezdetek

A kis Artemios Vendouris Roussos görög szülők gyermekeként, Egyiptomban született, 1946. június 15-én. Az itteni multikulturális környezet nagyban hatott rá, de későbbi sikerét kiváló nyelvérzékének is köszönhette: görögül, arabul, angolul, franciául, olaszul, spanyolul és portugálul beszélt folyékonyan.

Úton a csúcs felé

A család a '60-as években, a szuezi válságot követően Athénba költözött, ezzel pedig új ajtók nyíltak meg Demis előtt. Egyre jobban érdekelte a zene, megalapította első zenekarát, amelyben ő maga bőgőn és gitáron játszott. 1966 nyarán aztán megköttetett a legendás barátság: Roussos találkozott Vangelisszel, megszületett a progresszív rock műfajt képviselő Aphrodite’s Child. Sajnos az akkori időben egy görög zenekarnak nem sok babér termett világszerte, így Roussos Loukas Siderasszal és Vangelisszel úgy döntött, meghódítják a Nyugatot. A cél az Egyesült Királyság volt, Dovernél azonban visszafordították őket, hiszen akkortájt rengeteg zenész akart szerencsét próbálni Angliában, érvényes munkavállalási papír nélkül azonban nem léphettek az országba. A sors aztán Párizst tartogatta számukra, ahol a kezdeti nehézségek után megszületett a Rain and Tears című dal, mellyel sikerült betörniük a zeneiparba. Innen már egyenes út vezetett a siker felé, bevették Európát, és nem volt megállás.

Új utakon

Roussos ebben az időben ismerkedett meg első feleségével, Monique-kal, akitől egy lánya született, Emily.

afrodites_child_1.jpgHiába azonban a sok elismerés és a slágerlisták élének meghódítása, Demis és Vangelis különböző nézetei lassan a formáció felbomlásához vezettek. Míg Vangelis több időt szeretett volna a stúdióban tölteni, és kísérletezni akart a dalokon, valami igazi maradandó alkotás lebegett a szeme előtt, így a fellépéseket a háttérbe szerette volna szorítani, Roussos-nak azonban ez volt az elsődleges bevételi forrása, így nem értett egyet a fellépések megritkításával.

Ez vezetett a későbbi szakításhoz, ami egy új kezdetet is hordozott magában: a szólókarrier lehetőségét. Sorra születtek az albumok, karrierje csúcspontjának az 1973-ban kiadott Forever and ever című nagylemezt tartják. Viszonya Vangelisszel nem romlott meg, később is együttműködtek. Közben megismerkedett Dominique-kal, akivel házasságot kötött, miközben valódi világsztárrá vált és az európai könnyűzene egyik kultikus alakja lett. Jellegzetes hajviselete és kaftánjai a védjegyévé váltak. A szakmai elismerések mellett fia, Cyril születése tette még teljesebbé az életét.

Egy interjúban azt vallotta, hogy sikerét angol földön annak köszönhette, hogy abban az időben nyitottak a britek a mediterrán nyaralóhelyek felé, így inkább vevők lettek az ő zenéjére a '70-es években. A '60-as és '70-es éveket tartotta a zene varázslatos évtizedeinek, amikor még a technika szolgálta a tehetséget, és nem fordítva, mint manapság.

Nyugodtabb vizeken

A pörgős időszak a nyolcvanas évekre lelassult, Roussos ismét elvált, addigi túlsúlyából is jócskán leadott, a zenében pedig újfajta irányzatok felé fordult.

demis_roussos_3.jpgRoussos elmondhatta magáról, hogy 39. születésnapját egy eltérített repülőgépen töltötte. 1985 júniusában Athénből Rómába tartott, mikor a járatot a Hezbollah pár tagja és iszlám dzsihadisták vették uralmuk alá. A legtöbb utast csak 17 nap után, Demist harmadik felségével, Pamelával és pár másik görög állampolgárral 5 nap fogság után engedték szabadon.

A trauma hatására újra intenzíven belefogott a zenélésbe, hogy azzal tegye jobbá a világot. Végigturnézta a '90-es éveket, utolsó lemeze Demis címmel pedig 2009-ben jelent meg, mely felidézi a karrierjének kezdetét.

A harmadik feleségétől való különválás után negyedszerre is megnősült, felesége egy párizsi asszony, Marie lett.

A világszerte 60 millió albumot értékesítő sztárnál gyomor-, hasnyálmirigy- és májrákot diagnosztizáltak, egy athéni kórházban kezelték, és itt hunyt el 2015. január 25-én.

2016-ban a hollandiai Nijkerk-ben megnyitották a Demis Roussos Múzeumot, melyet az énekes gyermekei Athénba szeretnének áthelyezni. A tárlatot meglátogatók nemcsak a zenei pályáját ismerhetik meg jobban, de betekintést nyerhetnek a művész magánéletébe is.

Miliosz Katalin

Képek:Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1815427464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása