Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

47. rész

2020. január 16. - kalimeraeger

parthenon_1.jpg

Kép: Puck Patrick

...hogy a Parthenon nem mindig ezt a nevet viselte?

Az Amerikai Régészek Magazinja és a holland National Geographic érdekes cikket hozott nemrégiben napvilágra.

Egy holland kutató szerint Görögország ikonikus épületét, a Parthenont az ókori Hellászban egyáltalán nem így hívták. Janric van Rookhuijzen azt állítja, hogy több száz évvel ezelőtt mindenki Hekatompedonnak nevezte.

Hekatompedonnak hívtak ugyanis régebben errefelé minden templomot, amely 100 lábnál hosszabb volt (hekaton=száz).

Van Rookhuijzen azt is hozzátette, hogy valóban volt egy Parthenon az Akropoliszon, de az kisebb volt, és nem állta ki az idő próbáját. A holland régész egyébiránt úgy gondolja, hogy a Parthenon elnevezés a Kariatidáktól (parthenes=szüzek) eredeztethető, akik a szomszédos Erektheion templom épületét díszítik.

A szélesebb körben elterjedt elmélet szerint azonban pont a ma is Parthenonként említett épület kapta így a nevét, hiszen Athéna temploma, akire, mint szűzre utaltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9315413258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása