Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Mennyi a görög?

2019. október 21. - kalimeraeger

gorog_betuk.jpg

Kép: Pixabay

Időről időre különféle statisztikák borzolják a kedélyeket: a napokban is újabb, meglehetősen érdekes felmérés eredményei láttak napvilágot.

A Foreign Service Institute amerikai diákok körében azt vizsgálta, vajon mennyi idő szükségeltetik egy angol/amerikai anyanyelvűnek  - általános képességek mellett - egy-egy nyelv elsajátításához. A vizsgálat során - nehézségi fokozatnak megfelelően - 5 kategóriát különböztettek meg.

Az első csoportba került nyelvek középszintű elsajátításához 23-24 hét szükséges, mely időtartam alatt kb. 575-600 órát kell nyelvtanulással tölteni. Ide tartoznak például az afrikaans, a dán, a holland, a francia, az olasz, a norvég, a portugál, a román, a spanyol és a svéd nyelvek.

A második csoportba került nyelvekhez már kicsivel több idő, azaz 30 hét szükséges, ami kb. 700 nyelvvel töltött órát jelent. Ide tartozik például a német nyelv.

A harmadik csoportba tartozó nyelvek 36 hetet, vagyis megközelítőleg 900 órát igényelnek, ilyen például a maláj vagy az indonéz nyelv.

A negyedik csoport nyelvei 44 hét alatt összesen körülbelül 1100 órányi tanulással sajátíthatók el középfokon. Ide tartozik például az albán, a bolgár, a horvát, a cseh, az észt, a finn, a grúz, a héber, az izlandi, a lett,a lengyel, az orosz, a szerb, a litván, a szlovák, a szlovén, a török vagy a vietnámi. És igen, ide sorolták a magyar és a görög nyelvet is.

Az ötödik és egyben utolsó csoport nyelvei 88 hetet, vagyis mintegy 2200 órát igényelnek, ide tartozik például a koreai, a japán, a kínai, illetve az arab nyelv.

Az Intézet felhívja a nyelvtanulók figyelmét arra, hogy ez egy amerikai diákok körében végzett felmérés, ami semmiképpen sem eredményezheti azt, hogy bárki kedvét veszítse a magasabb kategóriákba sorolt nyelvek tanulása során, vagy bele se fogjon az adott nyelv elsajátításába. Nyelvérzéktől, szorgalomtól és anyanyelvtől (vagy egyéb beszélt nyelvtől) függően az idő a felsoroltaknál akár kevesebb/több is lehet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egyes nyelvek nagyon hasonlítanak egymásra, így egyik nyelv birtokában könnyebb boldogulni a másik nyelvvel.

Nyelvtanulásra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5215246062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása