Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

39. rész

2019. szeptember 01. - kalimeraeger

epitkezes.jpg

Kép: Pinterest

...hogy egy új kutatás szerint a görögök már az ókorban is igen fejlett technikával rendelkeztek, mely nagyban megkönnyítette az építkezést?

Kidolgoztak ugyanis egy emelőszerkezetet, amely alkalmas volt a nagyobb kövek megmozgatására, mindezt még azelőtt, hogy i.e. 2500-ban megépítették volna az első darut. Eddig úgy tudtuk, hogy ez utóbbi volt az első görög találmány az építkezés területén, most azonban úgy tűnik, hogy a daruk az emelőkhöz képest cirka 150 évvel később kerültek csak használtba.

Az új kutatások szerint Korinthos és Isthmia templomai is ennek segítségével készültek el a Kr.e. 7. század közepén.

Az emelőszerkezetek hasonlóak lehettek az ókori egyiptomi és asszír gépekhez, ahol a rámpákat földből és sárból tapasztották, és azokon mozgatták a súlyos kőtömböket.

Az eredeti emelőszerkezeteket a korinthosziak találták ki, és használtak a hajóépítéshez, valamint szarkofágok elhelyezéséhez. Ezt az különböztette meg a darutól, hogy nem volt orsója és emelője, ehelyett az építők egy, a váz által tartott kötélre helyezték a súlyt.

Miliosz Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7215032028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása