Az előző sort folytatva (melyet IDE KATTINTVA tekinthettek meg) ismét elhoztunk nektek pár szakácsot, akik meghatározó karakterei a jelenkor görög gasztronómiájának, és akik célul tűzték ki, hogy a méltán népszerű hellén konyha a szakemberek folyamatos elismerésében részesüljön. És persze éttermeikben mindenkit szívesen látnak, akik szeretnének munkásságukról saját szemmel is meggyőződni.
Alexandros Kardasis
Forrás: http://www.athirirestaurant.gr
Alexandros igazi lokálpatrióta, hiszen híres arról, hogy ragaszkodik a helyi alapanyagokhoz. Az egyik első úttörője az elérhető árú kreatív konyhának. 2004-ben nyitotta meg Athiri nevű éttermét a fővárosban, ahol a hagyományos görög receptúrák alapján készült ételekben mindig van egy kis csavar. A vendégeket profi személyzet várja, a borlapon pedig szintén csak helyi tételek foglalnak helyet. Aki járt már itt, szinte kivétel nélkül a kitűnő ételekről, fergeteges hangulatról, kedves, figyelmes kiszolgálásról adott kitűnő értékelést a megfelelő véleményező fórumokon.
Étterem: Athiri (Plateon 15, Keramikos)
Georgianna Hiliadaki & Nikos Roussos
Forrás: https://www.thegreekfoundation.com
A páros közös munkájának beérett a gyümölcse, Funky Gourmet nevű éttermük két Michelin csillaggal is büszkélkedik. A fiatalok szerelmesei a gasztronómiának, annak ellenére, hogy nem ezen a vonalon indultak el. Georgianna európai tudományokat tanult, Nikos üzleti adminisztráció szakos volt. New Yorkban találkoztak, ahol közös gasztronómiai oktatáson vettek részt. 2009-ben nyitották meg athéni vendéglátóhelyüket, melynek koncepcióját az étterem managerével, Argyro Hiliadakival közösen rakták össze. A Funky Gourmet konyháját leginkább avantgárdként definiálják. A séfek célja a hagyományos görög gasztronómia újragondolása. Forradalmi, játékos tányérokkal stimulálják a vendégek érzékeit, miközben egy páratan kulináris utazásra csábítják őket
Étterem: Funky Gourmet (Paramythias 13, Keramikos)
Christoforos Peskias
Forrás: https://www.dimitrisvlaikos.com/christoforos-peskias/
A Cipruson született és nevelkedett Christoforos a görög séfek álomcsapatának tagja. Bostoni üzleti tanulmányai közepette ráébredt, hogy szenvedélyesen vonzódik a gasztronómiához, így Athénba költözött, ahol megkapta élete első éttermi állását. A világ több pontján, az Amerikai Egyesült Államokban, Európában gazdagította tudását, majd visszatért a görög fővárosba. Peskias rendszeresen különböző hazai és nemzetközi díjakban részesül, gyakran szerepel a televízióban, és szakértelmét igyekszik minél több lelkes tanulóval megosztani. 2010-ben megnyitotta Π BOX nevű kis éttermét, ahol újraértelmezte az alkalmi étkezést. 2015-ben újra csatlakozott a Balthazar csapatához, ahol korábban már közreműködött, illetve a Jackie O Mykonos főszakácsa pozíciót is magáénak tudhatja. Peskiasról úgy vallják, a szíve a hagyományok felé, az esze pedig a modern technikák és gasztronómia felé húz. A konyhája újszerű a maga érzelmes és nosztalgikusan futurisztikus módján.
Étterem: Π BOX (Levidou 11, Kifissia)