Gasztronómia terén Görögországban nem lehet mellényúlni. A legegyszerűbb streetfood is mennyei, az alábbi sorozatunkban azonban összegyűjtöttünk pár méltán és több alkalommal díjazott séfet, akik még magasabb szintre emelték a hellén konyhát. Mi több, ha arra jártok, térjetek be éttermeikbe, és győződjetek meg róla saját magatok!
Lefteris Lazarou
Forrás: http://varoulko.gr
Az első Michelin csillagot kapott görög séf. A jókedélyű, mosolygós Lefteris 12 évesen meggyőzte halszakács édesapját, hogy had tartson vele a tengerre, és ez az, ami konyhájára később rányomta a bélyegét: a fővárosban található éttermében ugyanis igen kreatív halfogásokat kóstolhatnak a vendégek. A Varoulko már több, mint 30 éve rendíthetetlenül hozza a nem mindennapi ínyencségeket, melyeket minden esztendőben díjakkal jutalmaznak a szakértők. A fiatalos szakács ugyanolyan motiváltan és lelkesen kezd hozzá minden naphoz, mint évtizedekkel ezelőtt; olyannyira, hogy reggelente maga szerzi be a piacon az aznapi étlap fogásaihoz valókat. Népszerűsége még inkább megugrott, mikor 2010-ben zsűriként vett részt a görög Master Chef főzőshow-ban.
Étterem: Varoulko (Pireus, Akti Koumoundourou 52, Mikrolimano)
Argyro Barbarigou
Forrás: http://www.papadakisrestaurant.com
A rendkívül népszerű Argyrot a görög konyha first lady-jeként emlegetik. Az ókori és a modern hellén konyha bemutatását célul kitűző szakácsnő édesanyjától leste el az alapokat, aki nemcsak a technikai lépésekre okította lányát, de átörökítette neki a görög gasztronómia iránti végtelen lelkesedést is. A '90-es évek közepén megnyitotta saját éttermét, a Papadakis-t Paros-on. A sikerre való tekintettel megszületett a második egység is Athén szívében, sőt mi több, egy, a pitáin alapuló péksége is nyílt Washingtonban, melynek a hírek szerint Barack Obama is nagy rajongója. Több szakácskönyv írása mellett Argyro rendszeresen publikál magazinokban, és megosztja videóit, melyek honlapján, illetve a youtube-on is elérhetőek. A séf igen sok nemes ügy mellett is szót emel, melytől még inkább szerethetővé válik.
Étterem: Papadakis (Athén,Fokilidou 15, Kolonaki)
Ettore Botrini
Forrás: https://botrinis.com
A Korfun nevelkedett olasz származású görög Ettore az egyik leghíresebb szakács az országban. A többszörös Michelin csillaggal büszkélkedő séf gyakori televíziós szereplő. Pályáját Hellász egyik legjobb – nem mellesleg a család tulajdonában álló - éttermének tartott Etrusco-ban kezdte, ahol szintén szakmabeli édesapja mellett már korán a gasztronómia szerelmese lett. Több évvel ezelőtt sikerült megvalósítania az álmát, és Athénban megnyitotta a Botrini’s-t, ahol szeretné a gasztronómiát közelebb hozni a vendégekhez. Ahogy ő mondja, a világ egyik legjobb dolga, mikor egy közös asztalnál egy jóízűt eszünk szeretteink, barátaink körében.
Botrini’s
Athén, Vassileos Georgiou B' 24B, Chalandri