Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az ember, aki megérintette a mélységet

2024. július 23. - kalimeraeger

stathis_hatzis_szivacsbuvar_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Egy Stathis Hatzis nevű görög szivacsbúvár 1913 júliusában vált legendává a szabadbúvárkodásban, amikor egy hihetetlen, több mint 3 és fél percig tartó merülés során 88 méteres mélységbe jutott.

Bár a mai szabadbúvárok már túlszárnyalták a rekordját, merülése akkor hihetetlen teljesítménynek számított, amelyre felfigyelt a világ. 

Hatzis, aki szivacsbúvár volt Symi szigetén, 1913-ban, Karpathos szigeténél rögzített kötelet a "Regina Margherita" olasz csatahajó megrongálódott horgonyláncához. Három napon át többször merült addig nem látott mélységbe. A harmadik napon, 1913. július 16-án végre megtalálta a hajó horgonyát. Elérve a 88 méteres mélységet, sikerült neki az, ami addig lehetetlennek tűnt.

Szivacsbúvárként Hatzis már korábban is sok tapasztalatot szerzett abban, hogyan merüljön mélyre, hiszen a szivacsok többségében a tenger fenekén élnek. Néhány merülése a 100 métert is elérte. Merülései során Hatzis nem használt sem maszkot, sem búvárruhát, titka abban rejlett, hogy meztelenül, egy 15 kg-os kővel együtt merült, hogy gyorsabban ereszkedjen. 

Teljesítménye olyannyira lenyűgözte az olaszokat, akik akkoriban a Dodekaniszosz nagy részét, köztük Symi és Karpathos szigetét is a fennhatóságuk alatt tartották, hogy címlapra is került, aranyérmet kapott, és a jogot, hogy egy életen át szabadon utazhasson bármilyen, általa választott olasz hajón. 

Sajnos nagyon hamar, 58 éves korában érte a halál, még akkor betegedett meg, mikor Amerikában élt. 

A szivacsvadászatot űzőknek fizikai erőnlétük csúcsán kell lenniük, rendkívül jól kell úszniuk, és elég bátornak kell lenniük, hogy nagy mélységekbe merüljenek le.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1918451401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása