Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újabb ókori hajóroncsot fedeztek fel Antikythira szigeténél

2024. július 10. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Újabb ókori hajóroncsot fedeztek fel a búvárok Antikythira szigeténél, annak a területnek a közelében, ahol a múlt században egy másik hajóroncsot is találtak.

A görög kulturális minisztérium szerint az új lelet az eredeti hajóroncstól mintegy 200 méterre található. Egy fából készült hajó maradványait találták meg az általa szállított, összetört rakomány alatt. Ezeket a leleteket dokumentálták, és további elemzés céljából visszaszállították, hogy jobban megértsék az eredeti és az újonnan talált hajóroncs közötti kapcsolatot.

A görög minisztérium azt is közölte, hogy a május 23. és június 15. közötti, víz alatti ásatások során két emberi fogat is találtak egy tömör, réznyomokat tartalmazó masszába ágyazva a hajóroncsban, amely az i. e. 60 körüli időkből származik.

A tengeri ásatási szezonban egy másik fontos lelet is előkerült: egy szakállas férfit ábrázoló, életnagyságúnál nagyobb márványfej, mely illeszkedhet az 5742. számú, a Nemzeti Régészeti Múzeumban található, jelenleg fej nélküli szoborhoz, amelyet 1900-ban találtak meg a szivacsbúvárok.

A leleteket egy ötéves (2021-2025) ásatási program során fedezték fel a jól ismert hajóroncsnál, amelynek során előkerült az antikythirai mechanizmus - egy ókori számítási rendszer -, valamint számos bronz- és márványszobor, köztük az Antikythirai ifjú, a Nemzeti Múzeum ikonikus kiállítási tárgya.

Az idei leleteket azután fedezték fel, hogy több tonnás, hatalmas sziklákat emeltek ki a tengerből, amelyek a hajóroncs eddig nem látható részeit takarták el. 

A munkálatok a svájci Hublot Xplorations csoport (svájci óragyártó cég), valamint a Svájci Régészeti Iskola által a sziklák eltávolítására szolgáló új rendszer segítségével zajlottak görög és külföldi régészek, valamint búvárok felügyelete mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7918444149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása