Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görögországi Taigetos-hegy piramisszerű csúcsa

2023. december 13. - kalimeraeger

A dél-peloponnészoszi Taigetos-hegy piramisszerű csúcsát teljes pompájában örökítette meg egy drónvideó.

A hegy neve az egyik legrégebbi feljegyzett európai név, amely már az Odüsszeiában is szerepel. A klasszikus mitológiában a hegyet Taygete nimfával hozták kapcsolatba, és róla nevezték el.

A Taigetos-masszívum mintegy 100 km hosszú, és a Peloponnészosz közepétől a Matapan-fokig, a félsziget legdélebbi pontjáig húzódik. Itt található a Peloponnészosz legmagasabb hegye, a Profitis Ilias, melynek csúcsa 2405 méter magas.

A Taigetos Spárta és Kalamata városaira néz. Lejtőit, amelyek legalább a mükénéi idők óta lakottak, sűrű erdők borítják, elsősorban görög fenyővel és fekete fenyővel tűzdelve. A 2005-ös és 2007-es pusztító tüzek a középső nyugati lejtők erdeinek nagy részét felemésztették, így azoknak csak körülbelül a fele maradt meg.

A legmagasabb pont, a Profitis Ilias népszerű kirándulóhely, és az E4 európai túraútvonal a hegység alsó lejtőin halad végig. A Profitis Iliasból nyíló kilátás az Evrotas-völgy nagy részét és a Parnon-hegységet öleli fel keleten, míg a nyugati kilátás Kalamatát és Messenia keleti felét foglalja magába. 

Ma a Taigetos az "érintetlen hegyek" listáján szerepel, és a környezet túlzott kizsákmányolásának megfékezése érdekében minden építési tevékenységet betiltottak ott.

Videó: Youtube - UP Stories

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9818280353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása