Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Előkerült az egykori görög királyné menyasszonyi ruhája

2023. november 21. - kalimeraeger

anna_maria_dan_hercegno_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Ezt a menyasszonyi ruhát Anna-Maria egykori királyné viselte, amikor kimondta az igent Konstantin egykori görög királynak. A ruha 59 évre eltűnt, és a közelmúltban találták meg az Athéntól északra fekvő Tatoi egykori királyi rezidencián.

A ruha november elején került elő, az egykori görög királyi család Tatoiban álló raktáraiban őrzött számos személyes tárgy között volt.

A ruháról készült fotókat Andreas Megos újságíró hozta nyilvánosságra a Facebookon. Azt állítja, hogy a ruhát egy speciális fémtáskában őrizték, amelynek tetején a királyné monogramjai voltak.

A Tatoi-palota a görög királyi család több generációjának adott otthont, mielőtt száműzték őket, és a Monarchiát végül egy 1974-es népszavazást követően eltörölték.

A palota az uralkodócsalád távozása után elhagyatottá vált. A görög királyi családnak olyan gyorsan kellett elmenekülnie, hogy sok holmit nem is tudtak magukkal vinni, néhányat csak évtizedekkel később kaptak vissza. Több ezer tárgy azonban megmaradt, és most kiderült, hogy a királyné esküvői ruhája is az egykori királyi otthonban hagyott darabok között van.

Tatoi most felújítás alatt áll, és a tervek szerint luxusszállodává és gyógyfürdővé alakítják át, a komplexum részeként pedig múzeumot is nyitnak az egykor ott élt királyi családról. Tatoi jelentős mennyiségű levéltári anyagot tartalmaz, amelyet meg kell őrizni, és amelyet fokozatosan digitalizálni fognak. A birtokon értékes történelmi jelentőségű tárgyak is találhatók, amelyek közül néhányat talán még nem is fedeztek fel. Két évvel ezelőtt például egy ritka alkoholos italokkal teli királyi borospincére bukkantak a területen.

Anna-Maria 18 éves és 18 napos volt 1964. szeptember 18-án, az esküvője napján. Elefántcsont színű menyasszonyi ruhája viszonylag egyszerű vonalvezetésű volt, amely követte testének íveit. A ruha Holger Blom dán tervezőtől származik, matt szaténból készült, elöl és hátul ovális nyakkivágással, nagyon hosszú uszállyal.

1964. szeptember 18-án a napsütötte és zászlókkal díszített Athénban került sor a modern Görögország történetének utolsó királyi esküvőjére, ekkor vette feleségül II. Konstantin görög király Anna-Mariát, Dánia hercegnőjét.

A menyasszony nem viselt kesztyűt, csak egy nagy gyémántkeresztet a nyakában egy rövid lánccal. A fején az egyiptomi Khedive diadémját viselte, egy Cartier-kreációt, amelyet az anyja, Ingrid dán királyné után az összes előtte lévő leszármazott viselt az esküvőjük napján. A padlóig érő fátyol kézzel készített ír csipkéből készült, amelynek hímzései a ruha szigorú vonalvezetésével ellentétben álltak, egyedien díszítve azt.

A menyasszonyi ruha terve a 2023 januárjában elhunyt Konstantin egykori király esküvőjének napjáig szigorúan őrzött titok volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8118264007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása