Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A Santorini vulkán alatt növekvő magma valós fenyegetést jelent

2023. október 06. - kalimeraeger

santorini_meleg_pb_2.jpg

Kép: Pixabay

A görögországi Santorini szigetének egyik tenger alatti vulkánján egy eddig soha nem látott, növekvő magmakamra található, amely a következő 150 évben újabb hatalmas kitörést okozhat - derült ki egy friss tanulmányból.

A Kolumbo vulkán mintegy 7 kilométerre Santorinitől, 1640 láb (500 méter) mélyen, az óceán felszíne alatt fekszik. A Koulumbo, valamint a Santorini, Thirasia és Aspronisi által alkotott körkörös kerület szinte közepén fekvő Nea Kameni és a szomszédos Palea Kameni szigetecske az égei-tengeri vulkáni ív legaktívabb részének számít.

A Geochemistry, Geophysics, Geosystems című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a Kolumbo vulkán alatt növekvő, eddig fel nem fedezett magmakamra újabb kitöréshez vezethet.

Egy nemzetközi szakértői csoport szerint az ezzel járó veszély attól függ, hogy jelenleg mennyi mozgó magma van sekélyen a vulkán alatt. Megjegyzik továbbá, hogy az eddig alkalmazott tomográfiai módszerek viszonylag alacsony felbontásúak, és csak a legnagyobb olvadt kőzettestekről adnak elmosódott képet. "Különösen nehezen tudnak különbséget tenni a mozgó magma és a szorosan csomagolt ásványszemcsék között szétterülő olvadék között".

A tanulmány egy új generációs tomográfiai módszert kombinál ellenőrzött tengeri hangforrások rendkívül sűrű tengerfenékfelvételeivel, mondják a tudósok.

"Ez a legmodernebb kísérlet a Kolumbo vulkánnál, Santorini partjainál lehetővé tette számunkra, hogy egy olyan mozgó magma-tömeget fedezzünk fel, amely a legutóbbi, i.sz. 1650-ben bekövetkezett kitörés óta évente átlagosan 4 × 106 m3 -rel növekszik. Ez a sebesség elég nagy ahhoz, hogy ellensúlyozza a lehűlés és a kristályosodás hatását".

A tanulmány szerint "a Kolumbo komoly veszélyt jelent, és megérdemli a valós idejű megfigyelő létesítményt".

Nem ez az első eset, hogy a tudósok a Santorini vulkán újabb kitörésének veszélyére figyelmeztetnek.

A Santorini vulkanikus sziget új geomorfológiai térképének elkészítésében együttműködő tudósok egy csoportja által nemrégiben készített tanulmány szerint a kozmopolita szigeten "magas a vulkanikus és szeizmikus eredetű veszélyek kockázata".

A Volcano Discovery weboldal szerint: "Vannak (egyelőre csekély) jelei annak, hogy a Santorini vulkán a közeljövőben (hónapoktól évekig) felébredhet. Megjósolni, hogy HA, és ha igen, MIKOR lesz pontosan újabb kitörés, lehetetlen - a vulkánok kiszámíthatatlanok, és mindig is azok maradnak".

"Az azonban egészen biztos, hogy a vulkán a jövőben újra ki fog törni, mivel egy aktív példányról van szó, és messze nem aludt még ki" - számolt be a Volcano Discovery.

A vulkán az elmúlt kétezer évben kilencszer tört ki, az utolsó robbanás 1950-ben történt. A sziget történetének legpusztítóbb kitörésére 3666 évvel ezelőtt került sor. A robbanás azonnali véget vetett a szigeten virágzó gazdag minószi civilizációnak, és arra figyelmeztetett, hogy még ma is megismétlődhet az elképzelhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4118229435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása