Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög fiatalok és a szülői ház

2023. szeptember 21. - kalimeraeger

elkoltozes_pb.jpg

Kép: Pixabay

Görögország a harmadik helyen áll az Eurostat európai rangsorában a fiatalok önálló életkezdésének életkorát illetően. A legfrissebb adatok szerint a görögök átlagosan 30,7 évesen hagyják el a szülői házat.

Az európaiak 2022-től átlagosan 26,4 évesen kezdenek önálló életet élni. Ez a szám azonban országonként jelentősen eltér. Európában összesen hat olyan ország van, amelynek fiatal lakói 30 éves koruk után hagyják el a szülői házat. Az első két helyen Horvátország és Szlovákia áll 33,4, illetve 30,8 évvel.

A következő országok ezen a listán Bulgária és Spanyolország (30,3 év), Málta (30,1), valamint Olaszország, ahol a fiatalok pontosan 30 évesen hagyják el szüleiket.

Az értékelés másik oldalát tekintve a skandináv országokban volt a legalacsonyabb az átlag. A legalacsonyabb érték Finnországé (21,3 év), ezt követi Svédország (21,4 év), Dánia (21,7 év) és Észtország (22,7 év).

Ugyanakkor az elmúlt 10 évben 14 uniós országban nőtt a szülői házat elhagyó fiatalok átlagéletkora. Jelentős ugrást regisztráltak Horvátországban (+1,8 év), Görögországban (+1,7 év) és Spanyolországban (+1,6 év). 2012-ben Svédországban volt a legalacsonyabb az átlagéletkor az EU-ban a fiatalok különélésének kezdete tekintetében, mindösszesen 19,9 év. Ez az átlagéletkor azonban 10 év alatt 1,5 évvel emelkedett.

Mint kiderült, az Európai Unióban a férfiak később hagyják el a szülői házat, mint a nők. A férfiak életkora 27,3 év, míg a nőké 25,4 év. Ez a korkülönbség minden országban megfigyelhető volt, ami azt jelzi, hogy a fiatal nők korábban kezdték önálló életüket, mint a fiatal férfiak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8618216977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása