Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Megkezdődtek a restaurálási munkálatok a görögországi Skiathos várában

2023. szeptember 04. - kalimeraeger

skiathos_pb.jpg

Kép: Pixabay

Ambiciózus restaurálási projektet indítottak, hogy új életet leheljenek a görögországi Skiathos sziget északi csücskében található Skiathos várába.

Az épület, amely a Kr. u. 14. századból származik, de egy régebbi, a Kr. u. 6. vagy 7. században alapított települést vett körül, régóta megközelíthetetlen volt. Most azonban azt tervezik, hogy helyreállítják a helyszínen található történelmi emlékműveket, és a látogatók számára hozzáférhetőbbé teszik a gyalogösvényeket.

Az állami szolgálat számos munkatársa, valamint egy szakértői csapat szorgalmasan együttműködik, hogy a várat régi fényében állítsák helyre. Erőfeszítéseik kényes egyensúlyt teremtenek a haladás és a jelentős történelmi emlékhelyek, vallási helyszínek, valamint a sziget lélegzetelállító természeti tájainak megőrzése között.

Ez a helyreállítási projekt a Skiathos önkormányzati hatóság (alapvető kutatások elvégzése), a Thesszália Regionális Hatóság (szükséges források biztosítása) és a Kulturális Minisztérium (végrehajtás felügyelése) szoros együttműködésén alapszik. A projekt az Európai Unió által támogatott Thesszália Regionális Operatív Program 2014-2022 keretében megvalósuló sokoldalú kezdeményezést testesít meg.

Az ephorátus a kulturális minisztérium által a szigeten kezdeményezett kettős projekt egyikéért vállal felelősséget. A 900 000 eurós költségvetéssel ez a törekvés a vár belső műemlékeinek stabilizálása és helyreállítása létfontosságú feladatát foglalja magában. Ezek közé tartoznak a Krisztus, az Agios Nikolaos, a Panagia Prekla és a Panagia Megalomata templomok, valamint a mecset és a kancellária. A macskaköves utak felújítására és javítására tett összehangolt erőfeszítések célja, hogy a látogatók számára zökkenőmentes közlekedési élményt nyújtsanak.

Ezzel párhuzamosan a kulturális minisztérium és a bizánci, valamint a posztbizánci műemlékek helyreállításával foglalkozó osztály egy külön projektet is támogat, amelynek értéke 1,9 millió euró. Ez a kezdeményezés a várhoz vezető út újjáélesztésére összpontosít. A restaurálás magában foglalja a kapuhoz vezető hidat tartó kőpilléreket, egy új híd építését és a várkapu aprólékos restaurálását.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2618207503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása