Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A hőhullámok időtartama, intenzitása és gyakorisága is növekszik Görögországban

2023. június 22. - kalimeraeger

naplemente_mykonos.jpg

Kép: Pixabay

Az athéni Nemzeti Obszervatórium szerint szombatig egy mini hőhullám várható Görögországban.

A rendelkezésre álló előrejelzés szerint ez az emelkedés péntektől várhatóan tetőzik, és egyes területeken eléri a 36-37 Celsius-fokot.

Görögországban 1950 és 2020 között évente átlagosan 0,7 hőhullámot tapasztaltak, de ez az átlagérték egy friss tanulmány szerint 1990 és 2020 között évi 1,1 hőhullámra emelkedett.

A "Climate" című nemzetközi tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint ezek minden jellemzője, így az intenzitás, az időtartam és az előfordulás gyakorisága is általában növekvő tendenciát mutat az 1950-2020 közötti időszakban.

Görögország azon területei, ahol évente legalább egy hőhullámot tapasztalnak, 1990 óta csaknem megduplázódtak. Ahol pedig a legnagyobb mértékben nőtt a hőhullámok száma hellén földön, az Makedónia és Thesszália régiói, valamint Ipirosz és Peloponnészosz nyugati részei.

Emellett az elmúlt két évtizedben a június hónapban bekövetkezett hőhullámok számának különösen nagymértékű növekedését észlelték.

A fentiek az Athéni Nemzeti Obszervatórium meteo.gr egységének kutatói (E. Galanaki, X. Giannaros, V. Kotronis, K. Lagouvardos, G. Papavasiliou) által készített tanulmány főbb következtetései.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9718151706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása