Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország az eddigi legmelegebb nyarára készül

2023. április 27. - kalimeraeger

sea-g560c38899_1920.jpg

Kép: Pixabay

A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy Hellász minden idők legmelegebb nyarára számíthat, mivel Spanyolországot és Portugáliát egy korai hőhullám éri el, 40 °C-os hőmérsékletet okozva már április végén.

„Lehetséges, hogy ez lesz az eddigi legmelegebb nyarunk” – mondta Efthymios Lekkas, az Athéni Egyetem Geológiai és Természeti Katasztrófamenedzsmentjének professzora.

„Az egész világon baljóslatúak a jövő nyár kilátásai. És ezt támasztja alá a jelenleg Spanyolországban és a világ más részein fennálló magas hőmérséklet. A Földközi-tenger keleti része a legérzékenyebb régió. Mindez része annak, amit klímaválságnak nevezünk” – mondta kedden a Mega TV-nek.

Lekkas szerint lesznek intenzívebb, hosszabb időtartamú jelenségek. „Ami aggaszt bennünket, az a hőmérséklet folyamatos, évről-évre való emelkedése. Az nyilvánvalóan nem kerülheti el a figyelmünket” – hangsúlyozta.

A professzor különösen Görögország esetében hangsúlyozta: „A legnagyobb probléma a felszíni, de főleg a felszín alatti vizek megőrzése. Mykonos-on jelenleg több ezer fúrólyuk van, amelyekből annyi vizet szivattyúznak, amennyit csak tudnak, de két éven belül ezek »bevizesednek«, vagyis a tengervíz beszennyezi a kutakat. Ez visszafordíthatatlan jelenség.”

A görögországi hőhullámokhoz hozzájáruló egyik legjelentősebb tényező az éghajlatváltozás. Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentése szerint a Földközi-tenger térségében a globális felmelegedés miatt nőni fog a hőhullámok előfordulásának valószínűsége. Az IPCC a hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának növekedését is előrevetítette a következő években.

Görög tudósok szerint a hőmérséklet emelkedése, az elhúzódó aszályos időszakok és a gyors esőzések miatti súlyos áradások horror forgatókönyvet ígérnek a közeljövőben.

A Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem nemrégiben készült tanulmánya szerint 2050-re Görögország egyes területein a 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletű napok száma akár évi 16 nappal is megnőhet, ami a negatív csapadékmutatókkal együtt várhatóan súlyosan érinti majd a legfontosabb görög terményeket.

Costas Lagouvardos meteorológus és az Athéni Nemzeti Obszervatórium kutatási igazgatója rámutatott, hogy 2011 óta Görögországban a hőmérséklet minden évben meghaladta a 14,2°C-os átlagértéket, 2017-ben és 2018-ban rekordot ért el, méghozzá 15°C-ot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4918112430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása